settings icon
share icon
Kérdés

Honnan tudhatom, hogy szerelmes vagyok?

Válasz


A szeretet egy nagyon erős érzelem. Az életünk számos területét ez motiválja. Sok fontos döntést hozunk erre az érzelemre alapozva, és még házasságot is kötünk, mert úgy érezzük, hogy „szerelmesek vagyunk”. Ez lehet az oka annak, hogy az első házasságok mintegy fele válással végződik. A Biblia arra tanít, hogy az igaz szerelem nem egy érzés, amely ma volt, holnap pedig már nincs, hanem egy döntés. Nem csak azokat kell szeretnünk, akik minket szeretnek; még azokat is szeretnünk kell, akik utálnak, úgyanúgy, ahogyan Krisztus szereti a szeretetre nem méltóakat (Lukács 6:35). „A szeretet türelmes, jóságos. A szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr” (1 Korinthus 13:4–7).

Nagyon könnyen „bele lehet szeretni” valakibe, viszont bizonyos kérdések megválaszolásra várnak, mielőtt eldöntenénk, hogy amit érzünk, igaz szerelem-e. Először is, keresztyén-e az illető, azaz átadta-e az életét Krisztusnak? Egyedül Krisztusban bízik a megváltásért? Ezen felül, ha fontolóra veszed, hogy odaadod a szíved és érzelmeidet egy személynek, kérdezd meg magadtól, hogy hajlandó vagy-e azt a személyt mindenki más fölé helyezni, és a kapcsolatotokat az Isten utáni második helyre tenni. A Biblia arra tanít, hogy amikor két ember összeházasodik, egy testté lesznek (1 Mózes 2:24; Máté 19:5).

A másik, amit jó átgondolni, hogy a szeretett fél megfelelő jelölt-e a társ szerepére. Istent helyezte a legeslegelső helyre az életében? Képes-e az idejét és energiáját beleadni a kapcsolat építésébe, hogy az egy egész életen át tartó házassággá váljon? Nincs mérce, ami alapján meghatározhatnánk, hogy igaz szerelemmel szeretünk-e valakit, azonban fontos megvizsgálni, hogy az életünkre nézve érzelmeinket követjük-e vagy pedig Isten akaratát. Az igaz szerelem döntés, nem csak egy érzés. Az igazi bibliai szerelem az, ha valakit mindig szeretünk, nem csak amikor „szerelmesnek” érezzük magunkat.

EnglishVissza a magyar oldalra

Honnan tudhatom, hogy szerelmes vagyok?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries