settings icon
share icon
Kérdés

Trichotómia vagy dichotómia? Melyik nézet a helyes?

Válasz


A Biblia azt tanítja, hogy az ember testből, lélekből és szellemből áll. Azzal kapcsolatban, hogy az ember ezen aspektusai miként kapcsolódnak és viszonyulnak egymáshoz, négy fő elmélet létezik. Ezek közül kettő, az antropológiai monizmus és az antropológiai hülomorfizmus elsősorban azzal foglalkozik, hogy miként kapcsolódik ez a három elem egy emberré. A másik két modell, a dichotómia (antropológiai dualizmus) és a trichotómia az ember lelke és az ember szelleme közti különbséggel foglalkozik. Az ember anyagi (test, fizikai) és anyagtalan (szellemi) aspektusa között nyilvánvaló a különbség. A két anyagtalan rész közti különbség már nem annyira egyértelmű.

Bár vannak igeversek, amelyek a lélek és szellem szót felváltva használják (Máté 10:28, Lukács 1:46-47, 1Korinthus 5:3, 7:34), más szakaszok nem igazán tesznek egyenlőségjelet a két dolog közé. Olyan szakaszok is vannak, amelyek mintha különválasztanák a lelket a szellemtől (Róma 8:16), 1Thesszalonika 5:23, Zsidók 4:12). A Zsidók 4:12-ben ez áll: „Mert Isten szava eleven és hatékony, áthatóbb minden kétélű kardnál, behatol és szétválasztja a lelket és a szellemet" (Káldi-Neovulgáta). Ebből a versből két dolgot tudunk meg: (1) van egy választóvonal a szellem és lélek között, illetve (2) a választóvonalat csak Isten észleli. Mindezeket a verseket figyelembe véve, sem a dichotómia, sem a trichotómia mellett nem lehet határozottan lándzsát törni. Az ember anyagtalan aspektusának egyaránt része-e a lélek és a szellem? Igen. A lélek és a szellem teljes mértékben egyek és egységet képeznek (dichotómia) vagy szorosan kapcsolódnak, de különálló egységek? Nem világos.

Azok, akik szerint az ember trichotóm, általában a következőt vallják: a fizikai test az, ami összeköt minket a körülöttünk levő fizikai világgal; a lélek a lényünk lényege, míg a szellem az, ami összeköt minket Istennel. Ezért mondható azt a hitetlenekről, hogy szellemileg halottak (Efezus 2:1, Egyszerű; Kolossé 2:13, Egyszerű), noha fizikailag és „lelki" szempontból élnek. Azok, akik szerint az ember dichotóm, ugyanazt vallják a testről, de nézetükben a szellem a lélek azon része, amely kapcsolódik Istenhez. Szóval a dichotómia és trichotómia kérdése lényegében abból áll, hogy a lélek és a szellem az ember anyagtalan részének különálló egységei, vagy a szellem pusztán a lélek része, és a lélek teszi ki az ember teljes anyagtalan részét.

Trichotómia vagy dichotómia? Melyik nézet a helyes? Úgy tűnik, helytelen volna dogmatikus kijelentéseket tenni. Mindkét elmélet biblikusan alátámasztható. Egyik értelmezés sem eretnekség. Ez feltehetőleg egy olyan kérdés, amit képtelenek vagyunk teljesen megérteni a véges emberi elménkkel. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az ember test, lélek és szellem. De hogy a lélek és a szellem egy, vagy valamiképp különálló egységek, arról Isten úgy döntött, hogy nem teszi egyértelművé. Akár a dichotómia, akár a trichotómia nézetét vallod, szánd oda a tested élő áldozatként (Róma 12:1), adj hálát Istennek a lelked megmentéséért (1Péter 1:9), és imádd Őt szellemben és igazságban (János 4:23-24, Egyszerű).

EnglishVissza a magyar oldalra

Trichotómia vagy dichotómia? Melyik nézet a helyes?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries