settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a transzszexualitásról és a transzgenderizmusról?

Válasz


A transzszexualizmus, vagy más néven a transzneműség, nemi diszfória, vagy GID egy olyan erős érzésre utal, amely azt sugallja az érintett személynek, hogy biológiai, genetikai és pszichológiai neme nem egyezik azzal a nemmel, amivel ő magát belsőleg azonosítja. A transzszexuálisok és a transzneműek sokszor úgy beszélnek magukról, mint emberekről, akik egy olyan a rossz test börtönébe szorultak, aminek neme eltér az ő valós nemüktől. Ezt kezelendő hormonterápiáknak vetik alá magukat, és különböző plasztikai beavatkozásokat is elvégeztetnek, hogy testük külsőleg is azt a nemet vegye fel, mellyel belsőleg azonosulnak. Ezekben a körökben transzvesztita előadókat is találunk.

A Biblia sehol sem említi konkrétan a transzneműséget és nem is ír le olyan esetet, mikor valaki transzneműnek érezte volna magát. Másfelől viszont a Szentírásnak sok mondanivalója van az emberi szexualitásról. A nemről alkotott legalapvetőbb képzeteink egyike az, hogy Isten (kizárólag) két nemet alkotott: „férfiúvá és asszonnyá teremté őket" (1.Mózes 1:27). Az olyan-, és hasonló spekulációk, mint a sok — egymásba átfolyó — nem elképzelése teljesen idegen a Bibliától, épp úgy mint a nemi kontinuum képzete, mely szerint végtelen számú nemi manifesztáció létezik.

A Biblia legközelebb akkor jár a transzneműség kérdéséhez, mikor a homoszexualitás (Rómabeliekhez 1:18-32; 1.Korinthusbeliekhez 6:9-10), és a transzvesztitizmus (V.Mózes 22:5) bűnét kárhoztatja. A Korinthusbelikehez írt első levél 6:9 igehelyén használt görög szó, amit sokszor férfiszeplősítőként vagy homoszexuálisként fordítanak, szó szerint egy nagyon nőies férfira utal. Míg tehát a Biblia nem említi szó szerint a transzneműséget, addig más nemi „zavarok" példájának citálásakor rendre bűnként említi azokat.

Hogyan vélekedjünk arról a felvetésről, mely szerint elképzelhető olyan eset, amikor az agyfunkciók egy adott nem kognitív mintázatának felelnek meg, míg az illető valós biológiai neme ettől eltér. A Szentírás még utalást sem tesz ennek eshetőségére. Ugyanakkor a Biblia a hermafrodita zavarokat (az érintettek férfi és női genitális jegyeket is hordoznak magukon) sem említi, ami jól dokumentált orvosi eset, még ha igen ritka is. Továbbá igaz az is, hogy az emberek defektív agyi zavarok egész sorát örökölhetik, vagy fejleszthetik ki életük során. Hogyan is lehetne azt állítani, hogy orvosilag teljességgel kizárható, hogy pl. egy női agy legyen egy férfi testben (vagy fordítva)?

A hermafroditizmus példáján belátható, hogy csak azért, mert a Biblia nem említ valamit, az nem jelenti azt, hogy nincs is. Elképzelhető az, hogy egy adott személynek születésétől fogva olyan agyi előhuzalozottsága van, mely nagyban hozzájárul a nemi diszfória kialakulásához. A homoszexualitás egyes eseteiben is jól lehet, hogy ez áll a háttérben. Azonban pusztán azért, mert valaminek valószínűsíthetően biológiai eredete van, nem jelenti automatikusan azt, hogy az helyes is volna. Vannak személyek, akiknek például nagyon magas szexuális étvágyuk van. Ebből azonban még nem következik az, hogy ezen biológiai késztetések teljes kiélése helyes is volna. Tudományosan bizonyított tény az is, hogy egyes pszichopaták és szociopaták agya nagyon gyenge késztetés-kontrollal rendelkezik. Ettől még persze nem volna helyes, ha minden gondolatot ki is viteleznének, mely átcikázik a fejükön.

Nem számít, hogy a nemi identitászavarnak genetikai, hormonális, fiziológiai, pszichológiai vagy szellemi oka van, lehet belőle kiutat nyerni a Jézus Krisztusba vetett hit-, és a Szent Lélek erejébe való szüntelen kapaszkodás által. Lelki és testi gyógyulás lehet részünk, a bűnt legyőzhetjük, életünk átalakul Jézus megváltása által, még akkor is, ha állapotunkban biológiai vagy fiziológia faktorok játszanak közre. A korinthusbeli hívők jó példái ennek az átalakulásnak: „Ilyenek voltatok pedig némelyek, de megmosattattatok, de megszenteltettetek, de megigazíttattatok az Úr Jézusnak nevében és a mi Istenünk Lelke által" (1.Korinthusbeliekhez 6:11). Mindenkinek, így a transzszexuálisoknak, a transzneműeknek, és a transzvesztitáknak is van reményük, mert Isten mindenkinek megbocsát, aki Jézus Krisztushoz megy, hiszen Ő benne tette elérhetővé az Atya mindegyikünk szabadulását.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a transzszexualitásról és a transzgenderizmusról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries