settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a transzcendentális meditáció?

Válasz


A transzcendentális meditáció (TM), egy olyan technika, melynek segítségével (állítólag) belső békében és szellemi megújulásban lehet részünk, ha a csendesen ismételt mantránkra irányítjuk minden figyelmünket. Amint az elménk egyre jobban "elcsendesedik", képesek leszünk felülemelkedni (transzcendálni) a gondolati síkon, és ezáltal az áldott öröm és nyugalom állapotába belépni.

A transzcendentális meditáció gyökerei egészen a hinduizmusig érnek, vagyis a gyakorlat maga Indiából származik. Ott a Mahesh Yogi nevű guru (más néven maharishi) tanította, ő pedig a hindu védikus tradíciókra alapozta tanait. A maharishi 1950-ben kezdte el népszerűsíteni ezt a gyakorlatot, mely napjainkra a tudományosan legtöbbet kutatott-, és a legszélesebb körben ismert transzcendentális meditációs technikává nőtte ki magát. Többek között az Amerikai Rákellenes Szövetség (American Cancer Society) által végzett tudományos kutatások is arra az egybehangzó eredményre jutottak, mely szerint a transzcendentális meditáció semmilyen bizonyítható rákcsökkentő-, vagy gyógyító hatással sem rendelkezik. Ennek ellenére a transzcendentális meditáció végzői közül sokan számolnak be mélyebb nyugalmi szintről és egyre jobban kibontakozó önismereti élményekről.

Annak ellenére, hogy mondták már vallásos-, és nem vallásos töltetűnek is, a transzcendentális meditáció és a vallásos ima-rituálék közötti nyilvánvaló hasonlóság tagadhatatlan. A transzcendentális meditáció alap testtartását felvéve, 15-20 percen keresztül csukott szemmel kell ülni, miközben egy mantrát kell szüntelen ismételni, vagy egy egyszerű hangra kell figyelni. Ennek a gyakorlatnak az a célja, hogy minden gondolattól megtisztítsuk az elmét. Összevetvén a muzulmán imastílussal, melyben a vallását gyakorló személy egy adott testtartásban ülve recitálja a Koránt, illetve egyes keresztények imastílusával, mikor letérdelve (vagy más testhelyzetet felvéve) egy Igét, vagy imát ismételnek, a hasonlóság nagyon szembetűnő. Mivel a transzcendentális meditáció ilyen nagy mértékben hasonlít a vallásos töltetű imára (hiszen látszólag az embernél-, a legbelsőbb emberi valónknál magasabb erőhöz folyamodik pl. gyógyulásért) így többször nevezték már vallásos természetűnek. Más szemszögből nézve viszont, míg a kereszténység vagy az iszlám egy tudattal rendelkező isteni szellemhez esedezik és könyörög, addig a transzcendentális meditáció meg sem próbál valamilyen istent megszólítani. Célja csupán a tudat teljes kiürítése. Mindezt figyelembe véve talán jobban érthető, hogy miért tekintették már a transzcendentális meditációt vallásos megnyilvánulásnak.

Még mindig nem teljesen tisztázott, hogy pontosan mi megy végbe a szervezetben a transzcendentális meditáció során. Újabb és újabb kutatások folynak, azonban az eddigi eredmények inkább csak kísérleti-, mintsem tudományos téren képesek a transzcendentális meditáció jótékony hatását bizonyítani. Így tehát nem állítható teljes biztonsággal, hogy a transzcendentális meditáció semmilyen hatással sem rendelkezik, hanem mindössze csak annyi mondható, hogy a nyugati orvoslásnak nincsen eszköze vagy eljárása, hogy a TM hatását a saját fogalmai szerint mérhetővé tudja tenni. A transzcendentális meditáció egy mélyen szellemi eredetű gyakorlat, mely a metafizikai világból táplálkozik. Mivel a tudományos kísérletek legtöbbike a fizikai-, vagy a természetesen úton megtapasztalható világ felmérésére szakosodott, ezért nem éppen meglepő, hogy a természetfeletti vagy a metafizikai világ tanulmányozásában nem túl hatékonyak.

A Szentírás a transzcendentális meditációról konkrétan semmit sem mond, azonban annál többször szól azon bibliai szellemiség elsajátításáról, melynek segítségével az egyes szellemi hatások beazonosíthatóak, és eldönthetővé válik, hogy helyes-e pl. a transzcendentális meditációt csinálni, vagy sem. A Szentírás teljesen világosan tudtunkra hozza, hogy mi felett kéne a legtöbbet meditálnunk: ez pedig nem egy jelentés nélküli szó vagy mondat, hanem Isten mély jelentést hordozó Igéje. "Boldog ember az", aki az Úr "törvényéről gondolkodik éjjel és nappal" (Zsoltárok 1:2). A béke a Szent Lélek gyümölcse (Galátabeliekhez 5:22), nem pedig emberi tetteink vagy törekvéseink eredménye. A békét nem azáltal találjuk meg, hogy kiüresítjük elménket, hanem pont abban, hogy minél jobban megtöltjük Isten élő és ható Igéjével.

A test dolgaival való törődés halál, a Lélek (más fordításban a Szellem) dolgaiban való foglalatosság életet és békét jelent (Rómabeliekhez 8:5-6). A transzcendentális meditációt gyakorlók figyelmüket saját szellemükre irányítják, és magukban keresik a felemelkedésük kulcsát, nem pedig Isten Szent Lelkére tekintenek, és nem tőle várják ennek teljesülését. A test dolgai felől való gondolkodás hibájára figyelmeztető intelem nem azért áll a Bibliában, mert azt hivatott sugallni, hogy minden testi alapvetően gonosz, vagy hogy minden saját magunkra irányuló gondolatunk automatikusan önző és helytelen volna. A Szentírás az emberi test veleszületett sekélyességére és ürességére akar inkább rámutatni, továbbá arra, hogy az emberi test képtelen önmagából életet meríteni magának, vagy másnak életet adni önmagából (szellemi értelemben). A mind mélyebb önismeretre való törekvés, vagy az elme minden gondolattól való megfosztása lehet, hogy helyi érzéstelenítőként hatva pillanatnyi menekülőutat kínál a valóság néha szűk ketrecéből, azonban a transzcendentális meditáció végtére nem képes elhozni az igazi belső békét. A TM-et gyakorló embertársunk céljainak eléréséhez önmagára — azaz egy teremtett lényre — és a teremtett világra tekint, melyek mindegyike korlátolt erejű, és véges természetű. Kizárólag a teremtő Jézus Krisztus életadó és megelevenítő Szent Lelke képes meghozni-, és megérlelni bennünk az igaz béke és maradandó öröm gyümölcsét, a fizikai egészséget, és magát az életet.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a transzcendentális meditáció?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries