settings icon
share icon
Kérdés

Mi a töviskorona jelentése és jelentősége?

Válasz


Jézus látszatperét és megostorozását követően és keresztre feszítését megelőzően a római katonák „tövisből font koronát tettek a fejére, nádszálat adtak a jobb kezébe, és térdet hajtva gúnyolták őt: "Üdvözlégy, zsidók királya! "" (Máté 27:29; vö. János 19:2-5). Noha a töviskorona minden bizonnyal fájdalommal járt, inkább gúnytűzés céljából tették a fejére, nem azért, hogy fájdalmat okozzon. Itt volt a „zsidók királya", akit a feltehetően alacsony beosztású római katonák megvertek, leköptek és sértegettek. A töviskorona a gúnyolódás csúcspontja volt, amely során fogták a királyi felség jelképét, a koronát, és valami fájdalmas és megvetett dologgá alakították.

A töviskorona a keresztyéneket két dologra emlékezteti: 1. Jézus valóban király volt és ma is az. Egy nap az egész univerzum térdet hajt előtte, mint a „királyok Királya és uraknak Ura" előtt (Jelenések 19:16). Amit a római katonák gúnynak szántak, valójában Krisztus két szerepének a képe lett: először is a szenvedő szolga képe (Ézsaiás 53), másodszor pedig a győztes Messiás-Király képe (Jelenések 19). 2. Jézus kész volt elviselni értünk a fájdalmat, megaláztatást és sérelmeket. A töviskorona és a vele járó fájdalom már rég a múlté, és Jézus most hozzá méltó koronát visel. „[A]zt azonban látjuk, hogy az a Jézus, aki rövid időre kisebbé lett az angyaloknál, a halál elszenvedése miatt dicsőséggel és tisztességgel koronáztatott meg, hiszen ő Isten kegyelméből mindenkiért megízlelte a halált" (Zsidók 2:9, kiemelés tőlem).

A töviskorona további szimbolizmust is rejteget. Amikor Ádám és Éva vétkezett és behozta a gonoszt és átkot a világba, az emberiséget sújtó átok egyik eleme ez volt: „legyen a föld átkozott miattad, fáradsággal élj belőle egész életedben! Tövist és bogáncsot hajt neked" (1Mózes 3:17-18, kiemelés tőlem). Tudtukon kívül a római katonák fogták az átok egyik eszközét, és egy koronát készítettek belőle annak, aki megszabadít minket attól az átoktól. „Krisztus megváltott minket a törvény átkától, úgy, hogy átokká lett értünk — mert meg van írva: "Átkozott, aki fán függ"" (Galata 3:13). Tökéletes engesztelő áldozata révén Krisztus megszabadított minket a bűn átkától, amelyet a tövis jelképez. Noha gúnynak szánták, a töviskorona valójában egy kiváló jelképe annak, aki Jézus, és amit értünk tett.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a töviskorona jelentése és jelentősége?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries