settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a történelmi premillenizmus?

Válasz


A történelmi premillenizmus és a diszpenzacionalista premillenizmus két különböző eszkatológiai rendszer. Íme néhány példa a kettő közötti különbségre:

• A történelmi premillenizmus szerint az egyház részét képezte az ószövetségi prófécia előrelátásának, míg a diszpenzacionalizmus szerint az ószövetségi próféták alig, ha egyáltalán, említik az egyházat.

• A történelmi premillenizmus szerint az Ószövetség előrejelezte a jelen kegyelmi korszakát. A diszpenzacionalizmus azt tanítja, hogy az Ószövetségben nem látták előre a jelen korszakot, és így a történelem beiktat egy „nagy zárójelt", mivel a zsidók elutasították a királyságot.

• A történelmi premillenizmus szerint ugyan lesz egy millennium Krisztus második eljövetele után, de nem nagyon foglalkozik a történelem más korszakaival. A diszpenzacionalizmus viszont általában az idő hetes felosztását tanítja. A jelen korszak a hatodik ilyen diszpenzáció, a hetedikre a második eljövetel után az ezeréves királyságban kerül sor.

• A történelmi premillenizmus poszttribulacionista álláspontot képvisel, míg a diszpenzacionalizmus pretribulacionista nézetet vall.

Az utolsó időkről alkotott premillenista elképzelés tehát kétféleképpen jelenik meg: történelmi premillenizmus és diszpenzacionalista premillenizmus formájában. A Biblia sok próféciát tartalmaz a jövőre vonatkozóan, és az Újszövetség alaposan taglalja Jézus visszatérését a földre. A Máté 24, a Jelenések nagy része, az 1Thesszalonika 4:16-18 foglalkozik leginkább a második eljövetellel.

A keresztyénség első három évszázadában a keresztyének zöme a történelmi premillenizmust vallotta. Sok egyházatya, köztük Iréneusz, Papiasz, Justinus mártír, Tertullianus, Hippolytus és mások azt tanították, hogy Krisztus visszatérése után lesz Istennek egy látható királysága a földön. A történelmi premillenizmus azt tanította, hogy megjelenik az antikrisztus a földön, és egy hét éves nyomorúság veszi kezdetét. Ezt követi az elragadtatás, majd Jézus és egyháza visszatérnek a földre, ahol ezer évig uralkodnak. A hűségesek az örökkévalóságot az új Jeruzsálemben töltik.

Amikor a negyedik században a keresztyénség hivatalosan Róma vallásává lett, sok változás vette kezdetét, beleértve a történelmi premillenizmus elfogadását. A Római Katolikus Egyházban hamarosan az amillenizmus vált elterjedtté.

A történelmi premillenizmus egyik legbefolyásosabb képviselője George Eldon Ladd volt, aki egy evangéliumi Újszövetség-kutató és a Fuller Theological Seminary újszövetségi exegézis és teológia tanára volt. A történelmi premillenizmus Ladd munkássága révén vált tudományosan elfogadottá és népszerűvé a huszadik század evangéliumi és református teológusai között. Ismert történelmi premillenista teológusok közé tartozik Walter Martin; John Warwick Montgomery; J. Barton Payne; Henry Alford, egy jeles görög-tudós; és Theodor Zahn, egy német Újszövetség-tudós.

A történelmi premillenizmus egy olyan eszkatológiai rendszer, amely a protestáns közösségben elterjedt. Általában véve, az összes premillenista nézet azt vallja, hogy a nyomorúságot egy ezeréves béke követi, mikor is mindenki Krisztus uralma alatt fog élni. Azt követően egy rövid, végső csatában Sátán megsemmisítő vereséget szenved. Az egyik alapvető különbség a történelmi premillenizmus és a premillenista diszpenzacionalizmus között abban rejlik, hogy az események sorában mikor kerül sor az elragadtatásra.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a történelmi premillenizmus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries