settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a Toronto-áldás?

Válasz


A Toronto-áldás a Szent Lélek (állítólagos) kiöntetését jelenti a Toronto Airport Christian Fellowship Church (a Toronto Reptéri Keresztény Gyülekezet Temploma) gyülekezetének tagjaira. A gyülekezet korábbi neve a Toronto Airport Vineyard Church volt. 1994 január 20.-án egy Randy Clark nevű pünkösdista lelkipásztor felszólalt a templomban, és tanúbizonyságot tett arról, hogy hogyan részegedik meg szellemében és tör ki irányíthatatlan nevetésben. Erre, mintegy válaszként, az egész gyülekezet fülsiketítő lárma közepette röhögni, morogni, táncolni és teljes testében vonaglani kezdett, az emberek kutyák módjára ugattak, míg egyesek teljesen bénultan a földre hulltak. Ezeket a „megtapasztalásokat" az emberek testébe (állítólagosan) belépő Szent Léleknek tulajdonították. John Arnott, a gyülekezet pásztora, úgy utalt az eseményre, mint egy nagy Szent Lélek partira. Nem telt bele sok idő, még az esemény a Toronto-áldás néven a nemzetközi figyelem gyújtópontjába került.

Ha ezt az állítólagos "áldást" a Biblia fényében vizsgáljuk, akkor gyorsan kiderül, hogy már nem is nagyon nevezhető áldásnak. Az egész Szentírásban sehol, de sehol nem találunk a Toronto Reptéri Gyülekezetben lezajlott eseményhez hasonlító történetet. Azok a bibliai példák, melyek a leginkább hasonlítanak a fentiekre — így a bizarr viselkedés és a testi bénultság — kivétel nélkül démoni megszállás dokumentációját képezik (lásd Márk 9:18).

A Toronto Reptéri Gyülekezet tagjai érzelmi kitöréseikről és igen furcsa pszichológiai hajlamaikról lettek híresek. Pásztor Arnott majdnem csak és kizárólag "a Szent Lélek partijával" volt már hajlandó foglalkozni. Az érzelmi „megtapasztalásokat" a Szentírás fölé emelték. Ez már a szélsőségesen karizmatikus beállítottságú Vineyard Movementnek (jelentése: szőlőskert mozgalom) is túl soknak bizonyult, és 1995-ben megszakította kapcsolatát a gyülekezettel. A fent említett nevüket csak ezután vették fel.

A hívő figyelmének a fókuszában Jézus Krisztus kell álljon, aki a hitünk fejedelme és bevégzője (Zsidókhoz 12:2) nem pedig saját magunk, egyéni megtapasztalásaink, vagy éppen maga a Szent Lélek. A Toronto-áldás az utóbbiakra összpontosít, ami a bibliai hit kárára válik. Persze a hívő ember érezheti jól magát, énekelhet, táncolhat vagy örömében kiálthat is az Úrhoz. Azonban mikor egy istentisztelet a Szent Lélek működésének tulajdonított dulakodás, rohamok, és kontrollálatlan kitörések árjában süllyed el, akkor ott az alapokkal van valami nagy baj. Az egyház egyik fő jellemzője az Isten Igéjébe való eltökélt kapaszkodás- (1.Timótheus 3:5), a szüntelen öröm- (Filippibeliekhez 4:4), és a „szelídlelkűség" kell legyen, melyről a Szentírás ezt mondja: „A ti szelídlelkűségetek ismert legyen minden ember előtt. Az Úr közel! (Filippibeliekhez 4:5).

English



Vissza a magyar oldalra

Mi az a Toronto-áldás?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries