settings icon
share icon
Kérdés

Honnan fogom tudni, hogy megtaláltam a számomra tökéletes társat?

Válasz


A Biblia nem szól arról, hogy miként találhatjuk meg a „tökéletes társat”, sőt arra nézve sem kapunk olyan konkrét tanácsokat, mint talán szeretnénk, hogy miként találhatunk „hozzánk illő” házastársat. Isten Igéje egyetlen dolgot köt csupán határozottan a lelkünkre, éspedig azt, hogy ne kössünk házasságot hitetlen emberrel (2Kor 6:14-15). Az 1Kor 7:39 is arra emlékeztet bennünket, hogy bár szabadon házasodhatunk, de „csak az Úrban”, azaz kizárólag keresztényekkel. Ráadásul arról is hallgat a Biblia, hogy milyen a számunkra „megfelelő” jelölt.

Vajon miért nem mondja meg Isten pontosan, hogy mit keressünk leendő társunkban? Miért nem szól konkrétabban egy ilyen horderejű kérdésről? Az az igazság, hogy a Biblia elég világosan beszél a keresztény élet mibenlétéről ahhoz, hogy bővebb információkra már ne legyen szükségünk. A keresztényeknek a fontos kérdésekben egyet kellene érteniük, és ha két keresztény elkötelezi magát a házasságuk és a Krisztusnak való engedelmesség mellett, akkor más egyébre nem is lesz szükségük a boldoguláshoz. Mivel azonban sokan csak kereszténynek mondják magukat, legyünk körültekintőek, mielőtt életre szólóan elköteleznénk magunkat valaki mellett. Miután meggyőződtünk a lehetséges jelöltünk prioritásai, vagyis afelől, hogy valóban elkötelezetten követi-e Krisztust, a részletkérdésekben már könnyebben megy majd a tisztánlátás.

Mindenekelőtt abban kell biztosnak lennünk, hogy készen állunk a házasságra. Kellő érettségre van szükség ahhoz, hogy túllássunk a jelenen, és felelősen ki tudjuk jelenteni, hogy életünk egész hátralévő részét a szóban forgó személy oldalán akarjuk leélni. Azt is fel kell ismernünk, hogy a házasság áldozatkészséget és önzetlenséget kíván. Az esküvő előtt minden párnak ajánlatos tanulmányoznia a férj és a feleség kötelességeit (Ef 5:22-31; 1Kor 7:1-16; Kol 3:18-19; Tit 2:1-5; 1Pt 3:1-7).

Fontos, hogy elegendő ideje ismerjék egymást ahhoz, hogy egyáltalán szóba jöhessen köztük a házasság. Figyeljék meg, hogyan reagál a másik a különböző helyzetekben, hogyan viselkedik a családja körében és a barátaival, és milyen emberekkel tölti az idejét. Az ember viselkedését nagyban befolyásolja a társasága (1Kor 15:33). A leendő házasfeleknek egyet kell érteniük olyan kérdésekben, mint például az erkölcs, a pénzügyek, az értékrend, a gyermekvállalás, a gyülekezetbe járás és a gyülekezeti szolgálat, az egymás családjával való kapcsolattartás és a munkavállalás. Ezek a területek konfliktusforrássá válhatnak, éppen ezért tanácsos jó előre tisztázni valamennyit.

Végezetül minden házasságra készülő párnak érdemes felkészítő tanfolyamra járnia a lelkipásztorához vagy más képzett keresztény lelkigondozóhoz. E tanácsadások alkalmával hasznos ismeretekre tehetnek szert azzal kapcsolatban, hogy miként építhetik Krisztusba vetett hitük alapjára a házasságukat, és azt is megtanulhatják, hogy hogyan dolgozzák fel az elkerülhetetlen konfliktusokat. Ha a fenti feltételek mind teljesültek, a pár imádkozó szívvel eldöntheti, hogy valóban szeretnék-e összekötni egymással az életüket. Ha őszintén keresik Isten akaratát, Ő egyengetni fogja az ösvényeiket (Péld 3:5-6).

EnglishVissza a magyar oldalra

Honnan fogom tudni, hogy megtaláltam a számomra tökéletes társat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries