settings icon
share icon
Kérdés

Megígérte-e Isten, hogy nem ad nagyobb terhet, mint amekkorát elhordozhatunk?

Válasz


Az 1Korinthus 10:13-ban ez áll: „Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni." Ebből az igeversből egy nagyszerű alapelvet tudhatunk meg. Ha hozzá tartozunk, Isten semmilyen nehézséget nem enged meg az életünkben, amellyel ne tudnánk megbirkózni. Minden kísértés és minden próbatétel során Isten hűséges marad, és megadja a módját, hogy meg tudjunk állni. Nem kell engednünk a bűnnek. Van mód arra, hogy minden körülményben engedelmeskedjünk Istennek.

Szóval a keresztyén életet isteni segítséggel élhetjük. A „szabadíts meg minket a gonosztól" ima (Máté 6:13) meghallgatásra talál. Ezek az ígéretek azonban nem azt jelentik, hogy soha nem fogunk nehéz helyzetbe kerülni. Sőt, Jézus azt mondta: „E világon nyomorúságtok lészen" (János 16:33b, Károli). A kulcs Jézus következő szavaiban rejlik: „de bízzatok: én legyőztem a világot" (János 16:33c).

Pál és társai sok megpróbáltatást szenvedtek az evangélium terjesztése során. Ezt mondta erről: „...Olyan nagy teher nehezedett ránk, hogy már teljesen feladtuk a reményt, hogy életben maradunk. Magunkban már fel is készültünk a halálra" (2Korinthus 1:8-9, Egyszerű). Úgy tűnik, Pál erején felül (Újfordítás) megpróbáltatott. Ez arra az igazságra enged következtetni, hogy az erőnk a próba és kísértés idején nem magunkból fakad, hanem Istentől kapjuk. Pont ezt mondja Pál a következőkben: „De ez is csak azért történt, hogy többé ne magunkban bízzunk, hanem Istenben" (2Korinthus 1:9, Egyszerű). Pál a továbbiakban az Urat magasztalja a szabadításáért (10.v.), és kihangsúlyozza a gyülekezet imájának hatékonyságát (11.v.).

Bármi is történjen velünk, bármilyen kísértés vagy tragédia érjen, Isten erejével képesek vagyunk megállni. Krisztus által minden helyzeten győzedelmeskedhetünk lelkiekben. Az élet nem könnyű. Gyakran úgy érezzük, hogy „egérútra" van szükségünk. Az élet nehéz, de bízhatunk Isten kegyelmes ígéreteiben.

De Krisztusban „felettébb diadalmaskodunk" (Róma 8:37, Károli). „Mert minden, ami Istentől született, legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk" (1János 5:4). A világ kísértéseit és próbáit legyőzni azt jelenti, hogy felülkerekedünk rajtuk, ahogy Isten erejével Dávid is felülkerekedett Góliáton. A gonosz cselszövések és az elviselhetetlen körülmények nem győzedelmeskednek a nap végén. „…sokat gyötörtek ifjúságom óta, mégsem bírtak velem" (Zsoltárok 129:2). A próbatételeknek célja van, és nekünk rendelkezésünkre áll Isten fegyverzete és az imádság kiváltsága, és Isten gondoskodni fog arról, hogy a próbák ne győzedelmeskedjenek a hitünk felett. Isten gyermekeiként biztonságban vagyunk, és a próbákból sértetlenül kerülünk ki. „Mert meg vagyok győződve, hogy... semmiféle… teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban" (Róma 8:38-39).

EnglishVissza a magyar oldalra

Megígérte-e Isten, hogy nem ad nagyobb terhet, mint amekkorát elhordozhatunk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries