settings icon
share icon
Kérdés

Mi tévő legyen az a férfi férfi, akinek több felesége van, ha kereszténnyé válik?

Válasz


Mivel a poligámiát, azaz a többnejűséget a legtöbb társadalomban (élből) elítélik, ennélfogva ez nem az a kérdés, amiről sokan és sokat szoktak gondolkodni. Azonban még mindig számos olyan hely van a világon, ahol a poligámia elfogadott. A többnejűség sok muszlim országban megengedett. Az, hogy egy férfinak több felesége van, jó pár afrikai nemzet esetében sem nevezhető kifejezett ritkaságnak. Még az Egyesült Államokban is léteznek olyan (vallási) közösségek, melyek támogatják a többnejűséget. Azt illetően azonban gyakorlatilag minden Bibliatudós egyetért, hogy a többnejűség a keresztényeknek nem való (lásd: Miért engedte meg Isten a Bibliában a többnejűséget / kétnejűséget?). Mit tegyen tehát egy többnejű férfi, ha hinni kezd Jézus Krisztusban, és keresztény hívővé válik?

Lehet, hogy a legtöbben azonnal a legkézenfekvőbb választ adnák, vagyis olyasvalamit mondanának, mint hogy “egy kivételével, minden feleségétől el kell válnia”. Bár ez első pillantásra etikus megoldásnak tűnik, a helyzet általában mégsem ilyen egyszerű. Felmerül ugyanis, hogy a szóban forgó férfi melyik feleségét tartsa meg? Az elsőt? Esetleg az utolsót? A kedvenc feleségét? Vagy netán azt, amelyiktől a legtöbb gyermeke született? És mi a helyzet azokkal a feleségekkel, akiktől elválik? Ők hogyan gondoskodnak majd magukról? A legtöbb olyan kultúrában, ahol a többnejűség megengedett, egy előzetesen férjhez ment nőnek nagyon kevés lehetősége van arra, hogy gondoskodjon magáról, és még kevesebb lehetősége van arra, hogy új férjet találjon. És mégis, mi legyen az elbocsátott feleségek gyermekeivel? A helyzet gyakran igen bonyolult, egyszerű megoldás pedig nem nagyon van.

Úgy hisszük, hogy a többnejűséget Isten korunkban már nem hagyja jóvá. A Biblia azonban egyszer sem adja parancsba, hogy “ne vegyél több feleséget”. Az Újszövetség világos tanítása szerint a poligám férfi nem alkalmas az egyházi vezetésre (1.Timótheushoz 3:2, 12; Tituszhoz 1:6), magát a poligámiát viszont nem tiltja az Írás. A többnejűség nem képezte Isten eredeti szándékát (1.Mózes 2:24; Efézusbeliekhez 5:22-33), mégis egy olyan dolog, amit eltűrt, amit megengedett (lásd Jákob, Dávid és Salamon példáját). A Biblia az 5.Mózes 17:17 igeverssel kerül legközelebb a poligámia tiltásához, ami helyesen úgy értendő, mint Isten arra vonatkozó parancsa, hogy Izrael királya ne vegyen magának sok feleséget. Viszont még ez az igerész sem veendő olyan parancsként, ami arra irányulna, hogy egyetlen férfinak sem lehet egynél több felesége.

Mit tegyen tehát az a férfi, akinek több felesége van, de kereszténnyé vált? Ha a poligámia illegális abban az országban, ahol él, akkor mindent meg kell tennie, hogy engedelmeskedjen a hatályos törvényeknek (Rómabeliekhez 13:1-7), mindemellett azonban gondoskodnia kell a feleségeiről és a gyermekeiről. Ha a poligámia legális, de (újonnan nyert) meggyőződése szerint helytelen, akkor egy kivételével minden feleségétől el kell válnia, ugyanakkor itt rögtön hangsúlyozni kell, hogy egyik felesége és gyermeke ellátását sem szabad elhanyagolnia. Ők mind az ő felelőssége. Ha a poligámia legális, és szívből úgy érzi, hogy azzal minden rendben is van, akkor minden feleségével házas maradhat, de mindegyikükkel szeretettel és tisztelettel kell bánnia, és mindegyikük méltóságát tiszteletben kell tartania. Az a férfi, aki az utóbbi döntést hozná, az egyházi vezetésben nem vehetne részt, azt viszont nem lehet állítani, hogy kifejezetten megszegné a Szentírás bármelyik parancsát is.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi tévő legyen az a férfi férfi, akinek több felesége van, ha kereszténnyé válik?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries