settings icon
share icon
Kérdés

Mely Izráel tizenkét törzse?

Válasz


Izráel tizenkét törzse Izráel tizenkét fiától származik. Az Izráel nevet személyesen Isten adta Jákóbnak (1.Mózes 32:28). Az ő tizenkét fiának nevei a következők: „Rúben, Simeon, Lévi, Júda, Dán, Nafthali, Gád, Áser, Issakhár, Zebulon, József, és Benjámin (1.Mózes 35:23-26; 2.Mózes 1:1–4; 1.Krónikák 2:1–2). Mikor a tizenkét törzs elfoglalta az Ígéret földjét, Lévi leszármazottai nem kaptak saját területet (Józsué 13:14), hanem ők Isten rendelése szerint Isten papjaivá váltak, és Izráel szerte szétszórtan számos várost kaptak. József törzse további két törzsből állt, Jákób ugyanis adoptálta József két fiát, Efraimot és Manassét. Így adott dupla áldást Józsefnek, hiszen rajta keresztül menekült meg a teljes zsidó nép (akkor még csak egy család) az egész földet sújtó hét éves éhínségtől (1.Mózes 47:11-12). Ebből tehát az is következik, hogy az alábbi törzsek kaptak részt az Ígéret földjéből: Rúben, Simeon, Júda, Dán, Nafthali, Gád, Áser, Issakhár, Zebulon, Benjámin, Efraim és Manassé. A Szentírás egyes passzusaiban Efraim törzsére József törzseként utal az Ige (4.Mózes 1:32-33).

Salamon király halála után Izráel két királyságra szakadt. A Júdának nevezett déli területhez Júda, Simeon és Benjámin törzse tartozott. Az összes többi törzs pedig Izráel királyságát alkotta az északi részén. Izráelt az asszírok pusztították el, melynek következtében a legtöbb izraelita vagy életét vesztette, vagy pedig távoli országokba lett deportálva. Sok pap és próféta, akik az Urat szolgálták, és a túlélők nagy része is minden valószínűség szerint Júda déli királyságában talált menedéket.

Jézus Krisztus is Júda törzséből származott (lásd. Isai törzsöke, Júda oroszlánja), keresztelő János lévita származású volt, Pál apostol pedig benjáminita származásáról számol be. A Kr.u. 70-ben végbement diaszpóra (szétszóródás) óta azonban nem olyan egyszerű beazonosítani, hogy ki melyik törzshöz tartozik. Ez persze messze nem jelenti azt, hogy a törzsi hovatartozás minden jelentőségét elveszítette volna. A nagy nyomorúság idejében, mikor a világ legnagyobb része az Antikrisztust fogja Jézus Krisztus második eljövetelének tartani és vakon követni őt, akkor Isten 144 ezer zsidót (tizenkétezret minden törzsből) el fog pecsételni a biztos pusztulás elől. Tehát, ha mi, emberek, már el is veszítettük szemeink elől, hogy ki hova tartozik, Istennek pontosan tudomása van erről is. A Jelenések könyve is felsorolja a törzseket, azonban itt már egy másik listát láthatunk, mint még Józsué könyvében. Manassé szerepel a listán, Efraim azonban már József néven található itt. Nem kapunk magyarázatot arra sem, hogy Dán törzse miért nem szerepel már köztük, illetve hogy Lévi törzse miért vette át a helyét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mely Izráel tizenkét törzse?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries