settings icon
share icon
Kérdés

Ki volt Jézus Krisztus tizenkét tanítványa/apostola?

Válasz


A „tanítvány” szó tanulót, követőt jelent. Az „apostol” szó kiküldöttet jelent. Jézus földi tartózkodása alatt tizenkét követőjét tanítványnak hívták. Ők tizenketten követték Jézus Krisztust és tanultak tőle. Feltámadása és mennybemenetele után Jézus kiküldte tanítványait, hogy az ő tanúi legyenek (Máté 28:18–20; Cselekedetek 1:8). Ekkor már tizenkét apostolként utalnak rájuk. Ugyanakkor, már Jézus földi szolgálata során is a „tanítvány” és az „apostol” bizonyos fokig szinonima volt.

Az eredeti tizenkét tanítvány/apostol nevét a Máté 10:2–4-ben találjuk: „A tizenkét apostol neve pedig ez: az első Simon, akit Péternek hívnak, és testvére, András; Jakab, a Zebedeus fia, és testvére, János; Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámszedő; Jakab, az Alfeus fia és Taddeus, Simon, a Kananeus, és Júdás, az Iskáriótes, aki el is árulta őt.” A Biblia a Márk 3:16–19-ben és a Lukács 6:13–16-ban is felsorolja a tizenkét tanítvány/apostol nevét. A három szakasz összevetésével néhány apróbb eltérést találunk. Úgy tűnik, hogy Taddeus még „Júdás, a Jakab fia” (Lukács 6:16) és Lebbeus (Máté 10:3, Károli) néven is ismert volt. A kananeus Simon másik neve Simon, a Zélóta (Lukács 6:15). A Jézust eláruló Iskáriótes Júdás helyét Mátyás töltötte be a tizenkettő között (lásd Cselekedetek 1:20–26). Néhány bibliatanító szerint Mátyás apostolsága nem volt érvényes; szerintük Isten Pál apostolt választotta Júdás helyére.

A tizenkettő tanítvány/apostol hétköznapi ember volt, akiket Isten nem hétköznapi módon használt fel. Volt közöttük halász, vámszedő és egy forradalmár is. Az evangéliumok feljegyzik ezeknek a Jézust követő embereknek a kudarcait, küszködését és kétségeit is. Miután szemtanúi voltak Jézus feltámadásának és mennybemenetelének, a Szent Szellem Isten hatalmas embereivé tudta átformálni őket, és felforgatta velük a világot (Cselekedetek 17:6). Mi változott bennük? A tizenkét tanítvány/apostol „Jézussal volt” (Cselekedetek 4:13). Bárcsak rólunk is elmondható lenne ez!

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki volt Jézus Krisztus tizenkét tanítványa/apostola?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries