settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent Istent tisztelni?

Válasz


A Jelenések 4:10-11 leír egy mennyei jelenetet: „leborul a huszonnégy vén a trónuson ülő előtt, és... koronájukat is leteszik a trónus elé, és ezt mondják: Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom..." A dicsőségnek és tisztességnek fordított szavak szorosan összefüggnek, és gyakran felcserélve használja őket a Biblia. De van egy leheletnyi különbség a kettő között. A leggyakrabban dicsőségnek fordított szó jelentése: „valami, aminek önmagában rejlő, belső értéke van", míg a tisztelet, tisztelni azt jelenti: „érzékelt érték; dicsőségesnek tart, becsül".

A dicsőség a dicsőített személy belső tulajdonsága. Úgy is tekinthetünk a dicsőítésre, mint egy tükörre, amely pontosan tükrözi, ami ott van. Amikor pontosan tükrözzük Isten jellemét, akkor Őt dicsőítjük. Dicsőíteni azt jelenti, hogy azért tiszteljük Istent, aki Ő valójában. Isten azért dicsőséges, mert végtelenül értékes. Az emberi lények azért dicsőségesek, mert a tökéletesen dicsőséges Isten képmására teremtettek (1Mózes 1:27). Amikor szavainkkal és tetteinkkel az Ő jellemét vagy tetteit tükrözzük, akkor dicsőítjük Istent. Ha Jézus jellemét követjük, azzal Istent dicsőítjük, mivel az Ő tulajdonságait mutatjuk be. Amikor Istent dicsőítjük, akkor tiszteljük Őt.

A tisztelet a szívünkből fakad abból az értékből, amelyet személyesen valakinek vagy valaminek tulajdonítunk. A gyűjtők bizonyos dolgokat nagyobbra becsülnek, mint a nem-gyűjtők. Amit egyesek figyelmen kívül hagynak, az nagy becsnek örvendhet mások szemében, ezért megbecsülik, tisztelik. Olyan mértékben tisztelünk másokat, amilyen mértékben fontosnak tartjuk pozíciójukat és azt, amivel hozzájárulnak ügyünkhöz. Nekünk a pozíciójuk alapján kell tisztelnünk másokat, nem a teljesítményükén. Tisztelnünk kell anyánkat és apánkat (5Mózes 5:16, Efezus 6:1-3), az időseket (3Mózes 19:32, 1Timóteus 5:1-2), és azokat, akik felettünk állnak (1Péter 2:17). Amikor Istent tiszteljük, kimutatjuk, milyen nagyra értékeljük. Dicséret és imádat révén tükrözzük vissza az Ő dicsőségét.

A Biblia sok formáját bemutatja Isten tiszteletének és dicsőítésének. Úgy mutathatjuk ki nagyrabecsülésünket és tükrözhetjük jellemét, ha szexuális tisztaságban élünk (1Korinthus 6:18-20), jövedelmünkből adakozunk (Példabeszédek 3:9, 2Korinthus 8:7, 9:7), és életünket neki szentelve éljük (Róma 14:8). Nem elég pusztán a külsőségekben tisztelni. Isten olyan tiszteletet kíván, amely a szívünkből fakad. „Így szól az Úr: Mivel ez a nép csak szájával közeledik hozzám, és ajkával dicsőít engem, de szíve távol van tőlem..." (Ézsaiás 29:13, ld. még Máté 5-7). Amikor az Úrban gyönyörködünk (Zsoltárok 37:5), minden tettünkben Őt próbáljuk követni (1Krónikák 16:11, Ézsaiás 5:6), és olyan döntéseket hozunk, amelyek azt tükrözik, hogy milyen helyet foglal el Isten az életünkben, akkor a legnagyobb tiszteletet tanúsítjuk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent Istent tisztelni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries