settings icon
share icon
Kérdés

Miért tekintették tisztátalannak a férjet a feleségét miután szexuális kapcsolatot létesítettek egymással?

Válasz


A 3.Mózes 15:18-ban ez áll: “És az asszony is, a kivel férfiú hál magömléssel. Mosódjanak meg vízben, és tisztátalanok legyenek estvéig.” Ez a parancs minden bizonnyal kifejezetten a házaspárok szexuális együttlétéről szól, mivel a törvény egyéb igehelyeken egyértelműen tiltja a házasságtörést és a paráznaságot. Minden alkalommal tehát, amikor a férj és a feleség szexuális kapcsolatot létesített, a nap hátralévő részében tisztátalannak számítottak. Furcsának tűnik, hogy ha a házasság megtartó keretein belüli nemi egyesülés nem bűn, akkor az mégis hogyan teheti tisztátalanná a házaspárt. Azonban a törvény szerint tisztátalannak lenni nem volt azonos a bűnnel.

Az ószövetségi törvény kétféle tisztátalanságról beszél - erkölcsi és szertartási tisztátalanságról. Az erkölcsi

tisztátalanságot olyan erkölcstelen cselekedetek okozták, mint például a 3.Mózes 20:10-21 igerészben felsoroltak - ezek büntetése a gyermektelenségtől egészen a halálig terjedt. A házastársi nemi élet által fellépő “tisztátalanság” szertartásos jellegű volt, és ezzel nem vont büntetést maga után.

A tisztátalan személynek kerülnie kellett a szent dolgok érintését, és követnie kellett a törvény utasításait, hogy újra tisztának tudhassa magát. A tisztátalanság abban is megakadályozta az illetőt, hogy megközelítse a szentélyt (4.Mózes 5:3). A tisztátalan ember nem ehetett megszentelt ételt, és még tizedet sem adhatott (3.Mózes 7:20-21; 5.Mózes 26:14). Ha valaki a páska ideje alatt volt tisztátlan, akkor egy hónapot kellett várnia, mielőtt megünnepelhette volna az ünnepet (4.Mózes 9:6-13 ).

A szertartásos tisztátalanságot a házastársi szexuális kapcsolaton kívül más is okozhatta. Éjszakai magömlés esetén a férfi arra a napra szertartásosan tisztátalanná vált, és a táboron kívül kellett töltenie a napot (5.Mózes 23:10-11). A nők is szertartásosan tisztátalannak számítottak a menstruáció idején (3.Mózes 15:19-23), és a szülés után (3.Mózes 12:1-8). A házasságban ketten eggyé válnak (1.Mózes 2:24; Máté 19:4-6), és a szexuális egyesülés által mindketten osztoznak a szertartásos tisztátalanságban (3.Mózes 15:18). Még mielőtt a bűn megfertőzte volna az emberiséget, addig semmi bűnös vagy erkölcstelen dolog nem volt a házasfelek közötti szexben, ami Isten embernek rendelt alkotása (1.Mózes 1:28).

Feltételezhetjük, hogy Istennek számtalan oka volt arra, hogy megalkossa a tisztátalanságra vonatkozó ezen szabályokat, az egyén és közösség fizikai higiéniájától kezdve egészen azzal bezárólag, hogy megtanítsa a párokat a szex ajándékának a különlegességét értékelni. Ezzel szemben egyes ősi társadalmak megdöbbentően mocskos és vad állapotba süllyedtek le, és inkább viselték maguk ösztönvezérelt vadállatokként, mint Isten legmagasabb rendű teremtményeihez híven, akik életükkel az Ő képmását tükrözik vissza (1.Mózes 1:26-27). Isten törvénye minden rendelésének végtére szellemi célja van.

A tisztátalanságra vonatkozó törvények esetében a végső cél az volt, hogy Izrael népének megmutassák, hogy Isten szent, az emberiség pedig nem az. Az a tény, hogy a normális szexuális kapcsolat miatt egy házaspár rituálisan tisztátalanná vált, azt mutatja, hogy Isten előtt tisztátlanok vagyunk, még akkor is, ha nem követünk el nyílt bűnt. Bukott emberek vagyunk, akik egy bukott világban élnek, így még a mindennapi életünk ügyes-bajos dolgai is tisztátalanná tesznek minket. Tisztulásra van tehát szükségünk, mielőtt a Szent Istenhez közeledhetnénk.

Isten így szólt Izráelhez: “És legyetek nékem szentek, mert én, az Úr, szent vagyok, a ki kiválasztottalak titeket a népek közül, hogy enyéim legyetek” (3.Mózes 20:26). Izráel szentségének hiánya a törvényben előtérben maradt. “Akkor tehát mi a Törvény célja? Azért kaptuk, hogy rámutasson azokra a bűnökre, amelyeket az emberek elkövetnek...” (Galátziabeliekhez 3:19 EFO 2012). Amire Izráelnek szüksége volt - és amire mindannyiunknak szüksége van -, az Ábrahám hite, mert “...a kik hitből vannak, azok az Ábrahám fiai...” (7. vers), vagyis akik bíznak Isten ígéreteiben, azok Isten áldásának címzettjei és fogadói.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért tekintették tisztátalannak a férjet a feleségét miután szexuális kapcsolatot létesítettek egymással?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries