settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan kezeljék keresztény szülők teherbe esett tinédzser lányukat?

Válasz


Néha úgy tűnik, hogy a keresztények igencsak hajlamosak elfelejteni, hogy áldott állapotban lenni nem bűn. Nem bűn a házasság kötelékén kívül várandósnak lenni. Továbbá nem bűn házasulatlan szülők gyermekeként a napvilágot meglátni. Bűn a házasságon kívüli szexuális érintkezés—férfiaknak és nőknek egyaránt. Persze a Szentírás tanításával szembemenő szexuális kapcsolatot sokkal könnyebb elrejteni a bíráló tekintetektől, mint a várandósságot. Szomorú tény, hogy egy ilyen bűnös szexuális viszony sokkal kevésbé árt a család hírének, holott nagyon is helytelen viselkedési forma.

Legyen tinédzser lányunk terhességének híre mégoly letaglózó, és bár legyen csalódottságunk mégannyira nagy, minden erőnkkel törekednünk kell, hogy töretlenül Isten országára függesszük lelki szemeinket. A bűnt már elkövették. Bármilyen késztetésre is vitték véghez fiataljaink ezt a bűnt, elhárítani már nem tudjuk azt a hatást, ami őket erre a tettre vezérelte. Az előállt helyzet kezelése nem foroghat a házasságon kívüli szex fölötti erkölcsi pálcatörés, vagy a család jóhíre körül. Ez az új élethelyzet a magzati gyermek fejlődéséről szól. Minden gyermek, kivétel nélkül, áldás Istentől és Isten mindegyikük számára tökéletes tervet tartogat (Zsoltárok 139:13-18). Bár a gyermek jövetelének a körülményei nem ideálisak, a gyermek Isten szemében éppannyira értékes, mint bármely más gyermek, és az Úr éppannyira szereti őt.

Hasonlóan az áldott állapotban lévő anya is nagy érték Istennek. A szülők feladata, hogy úgy tanítsák gyermekük, és úgy igazgassák jó tanácsadóként lépteit, hogy az minden lehetséges élethelyzetben Istennek tetsző módon viselje magát. Tinédzser lányunk terhessége kiváló lehetőség ennek a tanításnak a szülői gyakorlatban való megélésére. A lány valószínűleg tele van félelemmel és szégyennel és nagyon érzékenyen reagál környezetére. A szülők felelőssége őt ebből az érzelmi- és lelkiállapotból kimozdítva a megtört szívek és megsebhedt lekek Istene felé fordítani.

Egyes szülők attól tarthatnak, hogy amennyiben megadják lányuknak azt a szeretetet és támogatást, melyre oly nagy szüksége van, akkor mintegy bátorítják azt a fajta viselkedésmintát, mely a terhességhez vezetett. Azonban gyermeket várni és gyermeknek életet adni továbbra sem bűn. Számos áldásos hozadéka van annak, ha a szülők nyilvánosan kiállnak várandós tinédzser lányuk mellett és hathatós támogatásuk biztonságával veszik körül. Nemcsak az apa felelősségteljes szerepvállalástól való félelmét enyhítik ezzel, hanem a gyermeki magzat művi elvetésének esélyét is nagyban csökkentik, azaz támogatásuk által az abortusz sokkal kevésbé tűnik fel elfogadható színben a lány és a gyermek apja szemében.

Ha a család—akár csak érzelmi téren—is elhagyja tinédzser lányát, sokkal valószínűbb, hogy a lány káros és ártó döntéseket fog hozni. A leendő anya könnyen arra a következtetésre juthat, hogy egyetlen lehetősége megházasodni a gyermek apjával. Az is lehet, hogy nem tud majd megfelelően gondoskodni a baba egészségi és érzelmi igényeiről. Ezen felül, más hasonló helyzetben lévő lány láthatja, hogy a család szeretete és támogatása meginog, majd gyorsan elillan. Mindez pedig arra késztetheti őt, hogy állapotát eltitkolja.

A szülők elfogadó tartása és szeretetteljes tanácsadása lehetőséget ad a lánynak, hogy sokkal bölcsebb döntéseket hozzon a gyermek- és saját jövőjét illetően. Ha azonban érzelmileg még jobban megterhelik a már egyébként is határain mozgó lányuk, akkor még zavarodottabbá válik és képtelenné válik a tiszta gondolkodásra. Bölcs szülők mérlegelni fogják lányukkal, hogy a gyermek megtartása vagy esetleges örökbeadása a helyes út. A gyermek apjának és családjának bevonása is minden remény szerint jótékony hatású, hiszen az apának éppannyira részt kell vállalnia a gyermek életében, mint az anyának. A gondos és kimerítő imádság megmutatja a tinédzserek szüleinek, hogy milyen mértékben segítsenek a csemete felnevelésében. A legtöbb országban keresztény várandósgondozási központokhoz is fordulhatnak segítségért.

Istenünk egy hatalmas Isten, aki erős jobbjával támogat minket. Egyedül Ő az, aki képes még bűneinket is áldássá és szívbéli örömmé alakítani. Meglehet, hogy az áldott állapotban lévő tinédzserre és családjára megpróbáltatással teljes idő vár, azonban az örök megváltás megbocsátásban gyönyörködő Istene átsegíti őket minden nehézségen.

English



Vissza a magyar oldalra

Hogyan kezeljék keresztény szülők teherbe esett tinédzser lányukat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries