settings icon
share icon
Kérdés

Ádám és Éva bűne tényleg csak annyi volt, hogy ettek egy falatot a tiltott gyümölcsből?

Válasz


A tiltott gyümölcs kifejezés rokonértelmű Ádám és Éva Éden kertbeli történetével. Isten óvva intette őket, hogy a jó és rossz tudásának fájáról egyenek (Genezis 2:9; 3:2). A Biblia nem tesz róla említést, hogy pontosan milyen gyümölcsről van szó. Az emberi hagyomány almával azonosította a gyümölcsöt, de lehetetlen teljes bizonyossággal tudni, hogy pontosan mi lehetett. A Genezis szövege mindenképp egy valósan létező fára és valósan létező gyümölcsre utal, tehát a történet nem csak metaforikusan értendő.

Ennek az igerésznek a kulcs része azonban nem a gyümölcs maga, hanem az elfogyasztásának következményei, melytől Isten meg akarta óvni az embereket. Isten az első emberpár életére szóló utasításai közül csak ez az egy parancsolat volt tiltó jellegű. Ádám és Éva bűne az engedetlenség volt. Mikor tehát ettek a gyümölcsből (az engedetlenség bűne) személyesen is tapasztalatot szereztek a rossz ismeretéről. A jót már ismerték, és a bűnbeesés során immáron megtapasztalhatták jó és a rossz közötti éles különbséget, valamint a rossz cselekedet következményeként a bűntudatot és a szégyent. Sátán hazugsága az volt, hogy a jó és a rossz ismerete által Istenhez hasonlóvá válnak majd (Genezis 3:5). Valójában azonban már alapjában véve is Istennel hasonlatosak voltak, hiszen az Ő képére lettek teremtve, és Isten jóindulatának áldása nyugodott rajtuk.

A tanulság, amit levonhatunk magunknak az, hogy mikor Isten óvva int valamitől, akkor azzal a legjavunkat akarja szolgálni. Az Istennek való engedetlenség, saját utunk kitaposása, vagy a saját fejünk után akarjuk eldönteni, hogy mi a helyes és a helytelen számunkra, mindig szerencsétlenségbe torkollik majd. A minket teremtő Mennyei Atyánk pontosan tudja, hogy mi szolgál legjavunkra, tehát ha Ő megtilt valamit az életünkben, akkor jól tesszük, ha engedelmeskedünk Neki. Ha mégis azt választjuk, hogy a saját fejünk után megyünk ahelyett, hogy az ő tökéletes és szent tervét követnénk, mindig kudarcra leszünk ítélve. Ádám és Éva csak miután evett a tiltott gyümölcsből döbbent rá erre a szomorú tényre. Az emberiség pedig azóta is szenvedi döntésük rossz következményeit (Rómabeliekhez 5:12).

EnglishVissza a magyar oldalra

Ádám és Éva bűne tényleg csak annyi volt, hogy ettek egy falatot a tiltott gyümölcsből?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries