settings icon
share icon
Kérdés

Mennyire fontos a testi vonzalom a párválasztásban?

Válasz


Kétség kívül Isten úgy alkotta meg a férfit és a nőt, hogy testileg vonzódjanak egymáshoz. A szexualitás a házasságon belül fontos tényező, mert ez által alakulhat ki bensőséges viszony férj és feleség között, illetve a szaporodáshoz és az emberi faj fennmaradásához szükség van rá. Ugyanakkor a megrendezett házasságok – beleértve azokat, amelyek során a párok még csak nem is láthatták egymást az esküvő napjáig – évszázadokon keresztül bevett szokás volt a múltban, és a világ számos pontján ma is gyakorlat.

Salamon az Énekek éneke 4. és 7. fejezetében beszél a vőlegény vonzódásáról a szerelme iránt. Leírja annak testi szépségét, és hogy mennyire vágyik utána. A lány a 8. fejezetben reagál erre, és elmondja, milyen szenvedélyt érez iránta, és mennyire vágyik ölelésére. Az Énekek éneke csodálatos képet fest a házastársi szerelemről, amelynek része a testi vonzalom.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a testi vonzalom a legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni párválasztás során. Egyrészt, a szépséget nem a világ mércéje szerint kellene meghatározni. Az, amit a világ szépnek nevez, messze a Szentírásban található mérce alá esik. Idővel a testi szépség elmúlik, de a valódi belső szépség fénye folyamatosan árad egy olyan nőből, aki szereti Istent (Példabeszédek 31:30). Péter arra bátorítja a nőket, hogy belső szépséggel ékesítsék magukat, „... a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes az Isten előtt. Egykor a szent asszonyok is, akik az Istenben reménykedtek, így díszítették magukat" (1Péter 3:3-5). A külső szépség múlandó, a belső szépség örök.

A férfi vonzó ereje szintén a belsőből kellene fakadjon. Erre a legnyilvánvalóbb példa a Szentírásban Jézus: „Nem volt neki szép alakja, amiben gyönyörködhettünk volna, sem olyan külseje, amiért kedvelhettük volna" (Ézsaiás 53:2). Mégis, dicsőségének és kegyességének szépsége, amely a testet öltött Fiú Istenből fakadt, kiáradt belőle mindenkire, aki látta Őt. Épp az ellenkezőjét olvassuk Luciferről/Sátánról: „Te voltál a mintakép, tele bölcsességgel, tökéletesen szép" (Ezékiel 28:12). Külső szépsége ellenére Lucifer a gonoszság és istentelenség megtestesítője volt.

A külső szépség múlandó, de azok a nők és férfiak, akiknek ítélőképességét elhomályosítja a bűn, méltatlanul nagy jelentőséget tulajdonítanak neki. Isten más szempontból vizsgálja a dolgokat. „De az Úr ezt mondta Sámuelnek: Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van" (1Sámuel 16:7). A férj- vagy feleségjelölt őszinte, újjászületett hívő kellene legyen, aki hitben folyamatosan érik és növekszik, és aki engedelmes Krisztusnak. Az a két személy, akinek ugyanaz a célja – minden tettükkel Istent dicsőíteni –, észre fogja venni, hogy az egymási iránti testi vonzalmuk napról napra növekedni fog, és egy életen át kitart.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mennyire fontos a testi vonzalom a párválasztásban?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries