settings icon
share icon
Kérdés

Eddzenek-e a keresztyének? Mit mond a Biblia az egészségről?

Válasz


Az élet számos dolgához hasonlóan a testedzés terén is léteznek végletek. Vannak, akik teljes egészében a szellemi jólétükre összpontosítanak, a testüket elhanyagolják. Mások a fizikai testük alakjára és erejére helyezik a hangsúlyt, és nem törődnek a szellemi növekedésükkel és érettségükkel. Egyik hozzáállás sem tükröz biblikus egyensúlyt. Az 1 Timóteus 4:8 szerint „a test gyakorlásának kevés haszna van; de a kegyesség mindenre hasznos, meglévén benne a jelenvaló és a jövő életnek ígérete.” (Károli) Ez az igevers nem azt állítja, hogy nincs szükség a testedzésre. Arról szól, hogy a testedzés hasznos, és helyes fontossági sorrendet állít fel, mert azt állítja, hogy a kegyességnek nagyobb az értéke.

Pál apostol is említést tesz a testedzésről, mégpedig egy szellemi igazság szemléltetésére (1 Korinthus 9:24–27). A keresztyén életet futóversenyhez hasonlítja, ahol „koszorúért” futunk. De a mi koszorúnk örök korona lesz, ami soha nem fog elhomályosodni vagy elhalványodni. A 2 Timóteus 2:5-ben Pál így ír: „Ha pedig versenyez is valaki, nem nyer koszorút, ha nem szabályszerűen versenyez.” A 2 Timóteus 4:7-ben is atlétikai párhuzamot használ: „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam.” Noha ezek az igeversek nem a testedzésről szólnak, de a tény, miszerint Pál atlétikai szakszavakat használ fel szellemi igazságok bemutatására, arra utal, hogy a testedzést — sőt még a versenyzést is — pozitívan ítélte meg. Egyszerre vagyunk testi és szellemi lények. Míg bibliai értelemben lényünk szellemi oldala fontosabb, nem szabad elhanyagolnunk sem szellemi, sem testi egészségünket.

Így semmi rossz nincs abban, ha egy keresztyén edzi a testét. Sőt, a Biblia arra buzdít, hogy viseljük gondját a testünknek (1 Korinthus 6:19–20). De a Biblia egyben int is a hiábavalósággal kapcsolatban (1 Sámuel 16:7; Példabeszédek 31:30; 1 Péter 3:3–4). Nem szabad, hogy testedzésünk célja az legyen, hogy mások érdeklődését és csodálatát vívjuk ki az eredménnyel. A cél inkább az legyen, hogy jobb legyen a testi egészségünk, és így több testi erőnk legyen, amit szellemi célok elérésére szánhatunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Eddzenek-e a keresztyének? Mit mond a Biblia az egészségről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries