settings icon
share icon
Kérdés

Két vagy három részből állunk? Test, lélek és szellem vagyunk, vagy test és lélek–szellem?

Válasz


Az 1 Mózes 1:26–27 írja, hogy van valami, ami miatt az emberiség különbözik a többi teremtménytől. Az emberi lények azért voltak teremve, hogy kapcsolatuk legyen Istennel, és mint olyan, Isten anyagi és anyagtalan részt is teremtett belénk. Az anyagi nyilvánvalóan az, ami kézzelfogható: a test, csontok, a szervek stb., és addig létezik, ameddig az ember él. Az anyagtalan rész az, ami nem tapintható: lélek, szellem, intellektus, akarat, lelkiismeret stb. Ezek tovább léteznek, mint ameddig egy ember fizikai élete tart.

Minden ember rendelkezik anyagi és anyagtan jellemzőkkel. Egyértelmű, hogy minden embernek van teste, ami húsból, vérből, csontokból, szervekből és sejtekből áll. Azonban a nem tapintható dolgok azok, amelyekről gyakrabban folyik a vita. Mit mond erről a Szentírás? Az 1 Mózes 2:7 kijelenti, hogy az ember élő léleknek lett teremtve. A 4 Mózes 16:22 Istent úgy nevezi meg, mint “minden test szellemének Istene” (az angol fordítás alapján). A Példabeszédek 4:23 figyelmeztet bennünket: “Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szíved, mert onnan indul ki az élet!” jelezve, hogy a szív az emberi akarat és érzelmek központja. A Cselekedetek 23:1 mondja, “Pál rátekintett a nagytanácsra, és így szólt: ‘Atyámfiai, férfiak, én teljesen jó lelkiismerettel szolgáltam Istennek, mind e mai napig.” Itt Pál úgy utal a lelkiismeretre, mint az értelem részére, ami megítéli a jót és rosszat. A Róma 12:2 kijelenti, hogy “és ne igazodjatok e világhoz, hanem változzatok meg értelmetek megújulásával.” Ezek, és még számos más vers utal az emberek különböző anyagtalan területeire. Mindannyian rendelkezünk anyagi és anyagtalan tulajdonságokkal.

Tehát, a Szentírás sokkal több dolgot vázol fel, mint csupán lelket és szellemet. Valahogyan a lélek, a szellem, a szív, a lelkiismeret és az értelem mind kapcsolatban áll egymással és összefügg. Mégis az ember elsődleges anyagtalan része a lélek és szellem. Ezek feltehetőleg magukba foglalják a többi területet is. Ezt szem előtt tartva az emberek kettes (kettéosztva, test/lélek-szellem) vagy hármas (háromfelé osztva, test/lélek/szellem) felosztásúak. Lehetetlen kizárólagos álláspontra helyezkedni. Mindkettő nézet mellett jó érvek szólnak. A kulcs ige a Zsidók 4:12: “Mert Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme (angolban: lélek) és lélek (angolban: szellem), az ízületek és velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait.” Ez a vers legalább két dologra nyitja fel a szemünket a vitával kapcsolatosan. A lélek és a szellem elválhat egymástól, és ezt a megosztottságot a lélek és szellem között csak Isten látja. Ám ahelyett, hogy olyanra összpontosítunk, amit nem tudhatunk biztosra, jobb dolog Istenre figyelni, aki “csodálatosan megalkotott” (Zsoltárok 139:14; SZIT).

EnglishVissza a magyar oldalra

Két vagy három részből állunk? Test, lélek és szellem vagyunk, vagy test és lélek–szellem?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries