settings icon
share icon
Kérdés

Mit kezdjen egy keresztény a meddőséggel?

Válasz


A meddőség komoly probléma lehet, különösen akkor, ha egy házaspár egész életében gyermekre vágyott. A keresztény párok ilyenkor gyakran felteszik a kérdést, hogy „Miért?” Isten meg akarja áldani a szülőket gyermekekkel, akiket szerethetnek és nevelhetnek, ehhez nem fér kétség. A testileg egészséges házaspárok számára talán az a legnehezebb oldala a terméketlenségnek, hogy nem tudják, átmeneti vagy maradandó-e ez az állapot. Ha csak átmeneti, vajon meddig kell várniuk, ha pedig maradandó, miből tudhatják ezt biztosan, és mit tehetnek ezek után?

Több bibliai történetben is találkozunk az átmeneti meddőség problémájával:

Isten gyermeket ígért Ábrahámnak és Sárának, de Sára 90 éves koráig nem érkezett meg Izsák (1Móz 11:30).

Izsák, Rebeka férje buzgón könyörgött gyermekért, s imájára válaszul született meg Jákob és Ézsau (1Móz 25:21).

Ráchel is addig imádkozott, míg Isten végre „megnyitotta a méhét”. Két fia született, József és Benjámin (1Móz 30:1; 35:18).

Mánóah felesége egy ideje már meddő volt, mire a világra hozta Sámsont (Bír 13:2).

Erzsébet is idős korban szülte Keresztelő Jánost, Krisztus előfutárát (Lk 1:7. 36).

Sára, Rebeka és Ráchel (az izraelita nemzet ősanyjai) meddősége azért jelentős, mert amikor végre teherbe estek, az Isten kegyelmének és jóindulatának volt a jele. Ettől függetlenül a terméketlen pároknak nem szabad azt feltételezniük, hogy hozzájuk nem kegyelmes vagy nem jóindulatú Isten, ahogyan azt sem, hogy a meddőség büntetésképpen érte őket. A keresztény házaspároknak ragaszkodniuk kell ahhoz a tudathoz, hogy Krisztusban megbocsáttattak a bűneik, és hogy a gyermekáldás elmaradása nem Isten büntetése.

Mit tévők legyenek hát a meddő keresztény párok? Jól teszik, ha nőgyógyászhoz és más szakemberekhez fordulnak. Fontos, hogy a férfiak és a nők is egészséges életmódot folytatva készüljenek a gyermekvállalásra. A zsidó nép ősanyjai is buzgón imádkoztak a gyermekáldásért, ezért a kitartó imádkozás sem elhanyagolható. Mindenekelőtt azonban azért kell imádkoznunk, hogy megértsük, mi Isten akarata az életünkre nézve. Ha Ő azt akarja, hogy saját gyermekünk szülessen, így is lesz, ha pedig azt, hogy örökbe fogadjunk egy gyermeket, nevelőszülők legyünk, vagy gyermek nélkül éljük le az életünket, akkor ezt kell elfogadunk és örömmel tennünk. Tudjuk, hogy Istennek konkrét terve van minden gyermeke életével. Isten az élet szerzője; ő tesz valakit termékennyé vagy terméketlenné. Isten szuverén úr, és nála a teljes bölcsesség és tudás (lásd Róm 11:33-36). „Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről […] száll alá” (Jak 1:17). Ezeknek az igazságoknak a tudatosítása és elfogadása komoly vigaszt jelenthet a meddő házaspárok számára.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit kezdjen egy keresztény a meddőséggel?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries