settings icon
share icon
Kérdés

Elérhető-e ebben az életben a teljes megszentelődés / tökéletes bűntelenség?

Válasz


Az Efezus 4:13 szerint azért kapjuk a lelki ajándékokat, hogy a Krisztus testét építsük „míg eljutunk mindnyájan a hitnek és az Isten Fia megismerésének egységére, a felnőttkorra, a Krisztus teljességét elérő nagykorúságra". Egyes fordításokban „tökéletesség" szerepel a „felnőttkor" helyett, és emiatt némelyek tévesen azt gondolták, hogy ebben az életben elérhető a tökéletes bűntelenség. A Biblia azt mondja, hogy míg a testben vagyunk, mindig küszködni fogunk a bűnös természetünkkel (ld. Róma 7:14-24). Senki sem lesz tökéletes (bűntelen), míg el nem éri a mennyet.

A felnőttkornak fordított görög szó a teleiosz. Az egész Újszövetségben tökéletes, teljes, felnőtt és érett értelemben használják. Az Efezus 4:13 azt tanítja, hogy minél jobban növekedünk Krisztusban, annál erősebbek és egységesebbek leszünk az egyház tagjaiként. Ez a vers nem azt tanítja, hogy megszűnünk vétkezni.

Egy másik félreértett igeszakasz a Kolossé 1:28, amelyben – néhány fordítás szerint – az áll, hogy Pál minden embert tökéletessé akar tenni Krisztus Jézusban. Úgyszintén, a Kolossé 4:12-en Pál azért imádkozik, hogy „tökéletesen, teljes bizonyossággal, állhatatosan maradjatok mindabban, ami az Isten akarata." Mindkét versben a „tökéletes"-nek fordított görög szó értelme „érett", „felnőtt", nem pedig „bűntelen".

Ebben az életben emberként Ádám természetének vagyunk alávetve. Bármennyire is küzdünk ellene, úgy is vétkezni fogunk Isten ellen. Ez mindenkire igaz. Pál apostol megfeddte Pétert, amiért személyválogató volt (Galata 2:11-13). Szolgálata kései szakaszában Pál azt mondja magáról, hogy ő a bűnösök közül az első (1Timóteus 1:15). Péter, Jakab, János és Pál mind elismerték, hogy tökéletlenek. Te vagy én miként állíthatnánk magunkról egyebet?

Amíg az egyház el nem ragadtatik, hogy a levegőben találkozzon Jézussal, addig nem érjük el az igazi tökéletességet (1Thesszalonika 4:17). Azon a napon a Krisztusban elhunytak feltámadnak, és az élők teste elváltozik (Filippi 3:20-21, 1Korinthus 15:54). Krisztus ítélőszéke elé kerülünk (2Korinthus 5:10), ahol a tetteink megítéltetnek és jutalmat nyernek (1Korinthus 3:9-15). Megváltásunk kiteljesedik, és örökre megszabadulunk a bűntől. Örökké tökéletes bűntelenségben fogunk uralkodni Krisztussal.

EnglishVissza a magyar oldalra

Elérhető-e ebben az életben a teljes megszentelődés / tökéletes bűntelenség?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries