settings icon
share icon
Kérdés

Milyen teleológiai érvek szólnak Isten létezése mellett?

Válasz


A teleológia szó a telosból származik, amelynek jelentése „cél", „szándék". A lényege az, hogy ahhoz, hogy valaminek célja legyen, ahhoz kell legyen valaki, aki kitűzte a célt, és eszerint, ha valaminek nyilvánvaló célja van, akkor feltételezhetjük, hogy annak oka van. Más szóval, a terv mögött állnia kell egy tervezőnek. Ösztönösen ilyen összefüggéseket keresünk mindig. A Grand Canyon és a Mount Rushmore közti különbség nyilvánvaló: az egyiket megtervezték, a másikat nem. A Grand Canyont nyilvánvalóan egy nem racionális, természetes folyamat hozta létre, míg a Mount Rushmore-t egy intelligens lény alkotta – egy tervező. Amikor a tengerparton sétálva egy karórát találunk, nem gondoljuk, hogy az idő és a puszta véletlen hozta létre az órát a homokból. Miért? Mert a tervezettség világos jeleit hordozza: van célja, információt közöl, különösen összetett, stb. Egyetlen tudományos terület sem tekinti a kész művet spontánnak, hanem mindig egy tervezőt feltételez, és minél nagyszerűbb a mű, annál nagyszerűbb a tervező. Így a tudomány feltételezései alapján a világegyetemnek is kell legyen egy tervezője, amely önmagán túlmutat (azaz egy természetfeletti tervező).

A teleológiai érv ezt az alapelvet az egész világegyetemre alkalmazza. Ha az alkotásnak kell legyen egy alkotója, és a világegyetem egy alkotás jegyeit viseli, az azt jelenti, hogy az univerzumot megalkották. Nyilvánvaló, hogy minden élőlény a föld történetében egy nagyon összetett lény. A DNS egyetlen szála felér Révai nagy lexikonával. Az emberi agynak mintegy 10 milliárd gigabájtos a kapacitása. Azon kívül, hogy a Földön élőlények találhatók, az egész univerzum úgy van megtervezve, hogy lehetővé tegye az életet. Szó szerint több száz követelménye van annak, hogy létre jöhessen az élet a Földön – a világegyetem tömegsűrűségétől a földrengésig minden finoman van hangolva, hogy az élet túlélésre alkalmas legyen. Ezeknek a dolgoknak a véletlen megvalósulása egyszerűen elképzelhetetlen. Nagyságrendekkel több véletlenszerűségre lenne szükség, mint ahány elemi részecske található az univerzumban! Ennyi tervszerűség láttán nehéz lenne azt hinni, hogy a merő véletlen folytán kerültünk ide. Ami azt illeti, az egyik legkiemelkedőbb ateista/filozófus nemrégiben többnyire pont emiatt tért át teizmusra.

Azon kívül, hogy a teleológiai érvelés bemutatja Isten létezését, az evolúció elméletének hiányosságaira is rámutat. Az intelligens tervezés egy olyan tudományos irányzat, amely az információelméletet az élő szervezetekre alkalmazza, és bemutatja, hogy a véletlennel még csak meg sem lehet kísérelni megmagyarázni az élet összetettségét. Ami azt illeti, még az egysejtű baktériumok is annyira összetettek, hogy ha az alkotóelemeik nem működnének egy időben együtt, alkalmatlanná válnának a túlélésre. Ez azt jelenti, hogy azok a részek nem jöhettek a véletlen folytán létre. Darwin már az emberi szem vizsgálata során ráeszmélt arra, hogy ez egy nap komoly problémát fog okozni. De még nem tudta, hogy még az egysejtű élőlények is túl komplexek ahhoz, hogy létezésüket egy teremtőtől függetlenül meg lehetne magyarázni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen teleológiai érvek szólnak Isten létezése mellett?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries