settings icon
share icon
Kérdés

Ha egy párnak gyermeke fogan anélkül, hogy házasok lennének, össze kell-e házasodniuk?

Válasz


A házasság előtti szex annyira elterjedt a mai társadalomban, hogy már szinte elvárás, és emiatt sok hívő már nem is tekinti bűnnek. A kultúra azt feltételezi, hogy az embereknek nincs meg a kellő önuralma ahhoz, hogy várjanak a házasságig, ezért az elképzelés valószerűtlenné vált. Isten igéje azonban nem változik, és a Biblia azt mondja, hogy a házasságon kívüli szex erkölcstelen (Máté 15:19, 1Korinthus 6:9, 6:13, 7:2, 2Korinthus 12:21, Galata 5:19, Efezus 5:3).

Ha valaki újjászületett hívő lett, hitét és bizalmát Krisztusba vetve, akkor az illető többé nem önmagáé. Az 1Korinthus 6:18-20-ban ez áll: „Kerüljétek a paráznaságot! Minden más bűn, amit elkövet az ember, kívül van a testén, de aki paráználkodik, a saját teste ellen vétkezik. Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem a magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben."

Ha figyelmen kívül hagyjuk, hogy mi Isten terve a házassággal, szexszel és családdal, az mindig olyan lelki vagy testi következményekkel jár, mint: megszomorítjuk a Szentlelket (Efezus 4:30), bűntudat, szégyenérzet, megbánás, elveszítjük a magunk vagy mások iránti tiszteletet, megoszlás támad családok és hívők között, rossz példát mutatunk, fájdalmat okoz a jövőbeli házastársunknak, nem kívánatos terhességbe esünk, abortusz, nemi úton terjedő betegség. Istennek az a célja a szexszel, hogy bensőségesen ki tudjuk fejezni szeretetünket és elköteleződésünket, és ez csak férj és feleség között valósulhat meg. Ha a puszta élvezetért bocsátkozunk szexuális aktusba, az károsan hat a lelki életünkre, és távol kerülünk Istentől.

Isten bárkinek megbocsát, aki a házasságon kívüli szex bűnébe esik, még akkor is, ha az egy nem kívánatos terhességet eredményezett. Az 1János 1:9-ben ez áll: „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól." Ez nem jelenti azt, hogy eltörli a tetteink következményét, de lelkileg megbékélhetünk vele az által, hogy megvalljuk és elhagyjuk bűnünket. Ez azt jelenti, hogy elfordulunk a bűntől, és elhatározzuk, hogy Krisztust fogjuk szeretni és szolgálni.

Van olyan eset, amikor bölcs lenne megházasodni, mielőtt a baba megszületik. Ha egy pár tervezte, hogy összeházasodik, és terhességet eredményező paráznaságot követ el, valószínűleg jobb lenne a gyermeknek és a családnak, ha a pár összeházasodna a baba világrajövetele előtt. De ha egy pár, amely nem kötelezte el magát egymás iránt, és ugyanebbe a bűnbe esik, azzal sem teszik jóvá tettüket Isten előtt, ha összeházasodnak. Ilyen esetben a házasság biztos zátonyrafutást fog eredményezni. A Biblia nem beszél arról, hogy az emberek ilyen körülmények közt összeházasodjanak vagy ne, viszont mindkét esetben, mindkét szülőnek kötelessége támogatni a gyermeket érzelmileg, lelkileg és anyagilag.

Egyikünk sem igazulhat meg a tetteinkkel Isten előtt. Egyedül hit által üdvözülünk, ha bízunk Jézus Krisztusban, hogy megvált a bűneinkből. A Szentírásban ezt olvassuk: „Mert a bűn zsoldja a halál, az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban" (Róma 6:23). Isten nem azt akarja, hogy magunk tegyük jóvá a rossz tetteinket, hanem hogy adjuk neki a szívünket. Ha feladjuk a saját akaratunkat, és alávetjük azt Isten szuverenitásának, biztosak lehetünk abban, hogy teljes életét élünk a földön, és helyünk lesz a mennyben az örökkévalóságban.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ha egy párnak gyermeke fogan anélkül, hogy házasok lennének, össze kell-e házasodniuk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries