settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan álljon a keresztény hívő a távkapcsolatokhoz?"

Válasz


A távkapcsolatok nehezek lehetnek, bár annak a lehetősége is ott rejlik bennük, hogy erősítsék a felek közötti köteléket, már amennyiben mindketten elkötelezettek a kapcsolat iránt. Az internethez való hozzáférés sokkal könnyebbé teszi a távkapcsolatokat, mint valaha. Ma már lehetőségünk van videohívások és számos más, valós idejű alkalmazás igénybevételére, amelyek lehetővé teszik, hogy úgy lássuk és halljuk egymást, mintha egy szobában tartózkodnánk. Az internet azelőtt is megnyitotta az utat, hogy távoli helyeken élő emberekkel találkozzunk, e találkozások egy részéből pedig távkapcsolat lesz. A távkapcsolatnak pozitív és negatív aspektusai egyaránt vannak, ezek közül fogunk néhányat megvizsgálni.

A keresztények a legtöbb embernél jobban képesek megérteni a távkapcsolatok bonyolultságát és frusztrációit, mert bizonyos értelemben mi is távkapcsolatban élünk Jézussal. Bár az Ő Lelke mindig velünk van, mégis arra vágyunk, hogy szemtől szembe láthassuk Őt (1.Korinthusbeliekhez 13:12). Pál apostol Krisztus minden igaz követőjének szívbéli vágyát fejezte ki, amikor ezt írta: “Mert nékem az élet Krisztus, és a meghalás nyereség. De ha e testben való életem munkámat gyümölcsözteti: hogy melyiket válaszszam, meg sem mondhatom. Mert szorongattatom e kettő között, kívánván elköltözni és a Krisztussal lenni; mert ez sokkal inkább jobb; De e testben megmaradnom szükségesebb ti érettetek” (Filippibeliekhez 1:21-24).

A keresztények óvatosak kell legyenek, ha távkapcsolatot létesítenek egy idegennel. Jézus arra utasította követőit, hogy legyünk “okosak, mint a kígyók, és szelidek, mint a galambok”, amikor ebben a csalárd világban próbálunk navigálni (Máté 10:16). Míg sokaknak sikerült megtalálni az igaz szerelmet társkereső oldalakon és chatszobákban, addig sokan mások meg épp egy rémálomba csöppentek bele. Az óvatosság arra emlékeztet bennünket, hogy bárki bármit beírhat az internetre, tudván, hogy nincs semmilyen mód állításai leellenőrzésére. Tűnjék valaki még annyira bájosnak is az interneten, valójában nem ismerjük őt.

Egy távkapcsolat még az egymást jól ismerő barátok között is kockázatot hordoz. Fennáll a lehetősége ugyanis, hogy mindketten találnak valaki mást a közelben. Gyakran igaz a régi mondás: “A távollét megnyitja a szív kapuit – már valaki más előtt”. Az emberek vágynak az intimitásra, és ha egy távkapcsolat nem elégíti ki ezt az igényt, akkor mindig jelen van a kísértés, hogy egy másik románcért otthagyják azt. A távkapcsolatokban gyakoriak a félrelépések, amelyek pont erre az intimitáshiányra vezethetőek vissza. Azok a házas keresztények, akik nem lehetnek fizikailag jelen a házastársukkal, jól teszik, ha vigyáznak szívük állapotára, “...és a testet ne . . . táplálják . . . a kívánságokra” (Rómabeliekhez 13:14). A testet tápláljuk, amikor a kielégítetlen vágyak lángját szítjuk, és olyan helyzetbe hozzuk magunkat, ahol ezeket a vágyakat csak a bűn által tudjuk kielégíteni.

A távkapcsolat egyik további hátránya, hogy fizikai közelség nélkül nem figyelhetjük meg különböző helyzetekben a viselkedést. Lehet, hogy a videóhívásokon csodálatosan viselkedik párunk, de hogy bánik a pincérnővel az étteremben? Hogyan reagál, ha dühös - és mi dühíti fel? Hogyan viselkedik a családtagjaival? És a távkapcsolat hölgy tagja hogyan? Egy kapcsolat néhány fontos aspektusát egyszerűen nem lehet megismerni anélkül, hogy időt töltenénk az adott személy jelenlétében.

Pozitívum, hogy a távkapcsolat lehetőséget nyújt arra, hogy a mindennapi élet zavaró tényezőit kizárva a szívtől-szívig tartó kommunikációra összpontosítsunk. A katonapárok ezt akkor tapasztalják meg, amikor egyikük bevetésen van. Bár az elválás fájdalmas, ezáltal jobban értékelhetik az együtt töltött időt. Nem tekintik egymást természetesnek, és nem unják meg egymás társaságát. Új módszereket dolgozhatnak ki arra, hogy a fizikai közelségtől megfosztva lelki és érzelmi intimitást teremtsenek egymás között. A nem házas párok esetében a távkapcsolat a szexuális kísértés elleni védekezésben is segít, mivel minimálisra csökkenti a szexuális jellegű kísértés lehetőségeit (1.Korinthusbeliekhez 6:18).

A keresztények épp úgy kell mérlegeljék a távkapcsolatokat, mint azt akármely más kapcsolat esetében is tennék. Ha a kapcsolat középpontjában nem a Krisztus iránti elkötelezettség áll, akkor az nem jó kapcsolat. Ha a kapcsolat nem kelt vágyat mindkét személyben arra, hogy szentebb, odaadóbb életet éljen, akkor nem jó kapcsolat. Ha a résztvevők nem bátorítják egymást “...a szeretetre és jó cselekedetekre...”, akkor az nem jó kapcsolat (Zsidókhoz 10:24). Ha azonban mindkét fél elkötelezett egymás és az Úr iránt, akkor az elválás időszakait akár tekinthetik arra való gyakorlóterepnek, amit Isten mindkettőjük életében el akar végezni (Jakab 1:2-4).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan álljon a keresztény hívő a távkapcsolatokhoz?"
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries