settings icon
share icon
Kérdés

Szüksége van-e Istennek ránk?

Válasz


Isten szent, örök, mindenható és teljes mértékben önálló. Semmilyen teremtett lényre nincs szüksége, de nekünk szükségünk van rá. Az egész teremtést egyedül Isten élteti. „Füvet sarjasztasz az állatoknak," és „[m]indezek arra várnak, hogy idejében adj nekik eledelt..., ha elveszed lelküket, kimúlnak, és ismét porrá lesznek" (Zsoltárok 104:14,27,29).

Isten viszont senkitől és semmitől sem függ. Semmiben nem szenved hiányt, nem ismer határokat, és semmilyen fogyatkozása nincs. Ő a „VAGYOK, AKI VAGYOK", mindenféle kikötések és kivételek nélkül (2Mózes 3:14). Ha életben maradásához vagy a teljesség érzéséhez bármire szüksége lenne, akkor nem lenne Isten.

Istennek tehát nincs ránk szüksége. Bámulatos módon azonban szenvedélyesen szeret minket, és ezért azt szeretné, ha örökre vele élnénk. Ezért 2000 évvel ezelőtt maga Isten testet öltött, eljött a földre, és a saját életét adta, hogy engesztelést szerezzen a bűneinkért, és kinyilvánítsa irántunk való mély szeretetét. Megfizette a végső árat, hogy megbékéltessen magával, és senki sem fizet magas árat egy olyasmiért, amit ne szeretne vagy értékelne.

Jézus bizonyára tudta, hogy mi vár rá földi szolgálata végén (Márk 8:31, János 18:4). Gyötrődése során a Gecsemáné kertben, miközben a rá váró tárgyalásokért imádkozott, vérrel elegyedett verejték csepegett a homlokáról (Lukács 22:44). Minden bizonnyal az Ézsaiás 52:14 próféciáját is ismerte, miszerint „nem volt kívánatos a megjelenése. Nem olyan volt, mint az emberek fiai." Az ember Fiát addig ostorozták, míg már nem hasonlított az emberre. Ezt a kínzást pedig egy még nagyobb szörnyűség követte, maga a keresztre feszítés – minden idők legfájdalmasabb és leggonoszabb kivégzési módszere.

Ahogy Jézus a kereszten függött, mennyei Atyja „elfordult" tőle. A Habakuk 1:13 szerint Isten szeme „tiszta, nem nézheti a rosszat". És ebben a pillanatban Krisztus felkiáltott: „Én Istenem, én Istenem, miért hagytál el engemet?" (Máté 27:46)

Ekkora árat fizetett Isten értünk, és ebből tudjuk, hogy szeret minket. Mivel Isten ilyen hihetetlen mértékben és meg nem érdemelt módon szereti az engedetlen bűnösöket, örök életet ajánlott fel nekünk. Az üdvösség egy ajándék, amit a kérő ingyen kap, mivel az egy igaz Isten elképesztő módon, önként feláldozta magát. A Róma 5:8-ban ez áll: „Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk."

Ha egyszer egyesülünk Krisztussal, akkor többé semmi sem választhat el tőle. Róma 8:38-39: „Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban."

A Krisztusban hívők új teremtmények lesznek. Megértjük irántunk való szeretetét: „Krisztussal együtt keresztre vagyok feszítve: többé tehát nem én élek, hanem Krisztus él bennem; azt az életet pedig, amit most testben élek, az Isten Fiában való hitben élem, aki szeretett engem, és önmagát adta értem" (Galata 2:20).

Te is megfürdőzhetsz Isten irántad való örök szeretetében, és bizonyos lehetsz az örök életben. Olvass tovább, hogy megtudd, mit jelent elfogadni Krisztust személyes Megváltódként.

EnglishVissza a magyar oldalra

Szüksége van-e Istennek ránk?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries