settings icon
share icon
Kérdés

Lehet-e vagy kell-e szó szerint értelmezni a Bibliát?

Válasz


Nemcsak lehet szó szerint értelmezni a Bibliát, hanem muszáj is szó szerint értelmezni. A szó szerinti értelmezés az egyetlen helyes módja annak, hogy megtudjuk, mit akar Isten mondani nekünk. Bármilyen irodalmi mű olvasásakor fontos meghatározni, mit akar a szerző közölni. Sokan elolvasnak egy verset vagy szakaszt a Szentírásból, és saját meghatározást készítenek a szavakhoz, kifejezésekhez vagy bekezdésekhez, figyelmen kívül hagyva a kontextust és az írói szándékot. De Isten nem ezt akarja, ezért szólított fel arra, hogy helyesen fejtegessük az igazság igéjét (2Timóteus 2:15).

Egyik oka annak, amiért a Bibliát szó szerint kell értelmezni az, hogy az Úr Jézus Krisztus is szó szerint értelmezte. Valahányszor az Ószövetséget idézte, mindig világos volt, hogy hitt a szó szerinti értelmezésében. Például, amikor a Sátán megkísértette Jézust a Lukács 4-ben, az Ószövetségből idézett. Ha Isten parancsolatait az 5Mózes 8:3-ban, 6:13-ban és 6:16-ban nem kéne szó szerint venni, akkor Jézus nem idézte volna őket, és nem lett volna erejük elhallgattatni a Sátánt, márpedig ez történt.

A tanítványok szintén szó szerint vették Krisztus parancsolatait (amik részei a Bibliának). A Máté 28:19-20-ban Jézus azt parancsolta a tanítványainak, hogy menjenek és szerezzenek még több tanítványt. Az ApCsel könyvében azt látjuk, hogy a tanítványok szó szerint értelmezték Jézus szavait, mert elmentek az egész akkor ismert világba, és hirdették az evangéliumot, mondván, hogy higgyenek az Úr Jézus Krisztusban, és üdvözülnek (ApCsel 16:31). Nekünk is szó szerint kell vennünk Jézus szavait. Hogyan lehetünk biztosak az üdvösségünkben, ha nem hisszük, hogy azért jött, hogy megkeresse és megtartsa, ami elveszett (Lukács 19:10), hogy kifizette a bűnünkért a büntetést (Máté 26:28), és hogy örök életet ad (János 6:54)?

A Biblia szó szerinti értelmezése azonban teret ad a szóképeknek is. Példa szóképre az, amikor azt mondjuk, hogy felkel a nap. Gyakorlatilag a nap nem kel fel, hanem a föld forog úgy, hogy úgy tűnik, mintha a nap felkelne. De szinte mindenki elég jól érti a szóképeket ahhoz, hogy ily módon kommunikálhassunk. Vannak nyilvánvaló szóképek a Bibliában, amelyeket nem kell szó szerint venni. (Ld. például a Zsoltárok 17:8-at).)

Végül, amikor úgy gondoljuk, hogy mi dönthetjük el, a Biblia melyik részei szó szerintiek és melyek nem, Isten fölé helyezzük magunkat. Azért adta az igét, hogy kommunikáljon velünk. Ha nem vennénk a Bibliát szó szerint, abból elkerülhetetlenül olyan zavarok és ferdülések keletkeznének, amelyek a Szentírást üressé tennék és a nullával egyenlővé. A Biblia Isten igéje a számunkra, és az a célja, hogy higgyünk benne – szó szerint és teljes mértékben.

EnglishVissza a magyar oldalra

Lehet-e vagy kell-e szó szerint értelmezni a Bibliát?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries