settings icon
share icon
Kérdés

Léteznek-e különböző szintjei a pokolnak?

Válasz


Az a gondolat, hogy a pokolbeli büntetésnek különböző szintjei vannak, elsősorban az Isteni színjáték c. műből ered, amelyet Dante Alighieri írt 1308 és 1321 között, s a melyben Vergilius római költő a pokol kilenc bugyrán vezeti keresztül a szerzőt. A pokol bugyrai koncentrikus körök, melyek a fokozódó és a föld középpontjában, Sátán fogva tartásának helyén tetőpontjára hágó gonoszságot szimbolizálják. Minden körben az elkövetett bűnöknek megfelelő büntetésben részesülnek az oda kerülő bűnösök, és minden bűnös a legfőbb bűne alapján bűnhődik örökkön-örökké. Danténál az első körben a megkereszteletlen, de erkölcsös pogányok vannak, a pokol közepén pedig azok, akik elkövették a legnagyobb bűnt: elárulták Istent.

A Biblia konkrétan nem mondja, hogy különböző szintjei lennének a pokolbéli büntetésnek, de bizonyos igékből akár erre is következtetünk. A Jelenések 20:11-15-ben „a halottak a könyvbe írottak alapján ítéltettek meg cselekedeteik szerint” (Jel 20:12). Minthogy ennél az ítéletnél mindenki a tűz tavába kerül (Jel 20:13-15), az ítélet talán azt hivatott eldönteni, hogy ki milyen súlyos büntetésben részesüljön. Bárhogy legyen is, akik örökre elkárhoznak, azoknak sovány vigasz, ha a tűz tavának egy kevésbé forró részébe esnek. Bármilyen fokozatai legyenek is a büntetésnek a pokolban, a pokol kétségkívül messze kerülendő hely.

A Bibliában arról olvasunk, hogy az emberek többsége sajnálatos módon mégis ott fogja végezni. „Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik azon járnak. Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik azt megtalálják.” (Mt 7:13-14) Ki-ki fel kell tehát, hogy tegye magának a kérdést, hogy melyik úton is jár a kettő közül. A széles úton haladó „sokakban” egy a közös: nem fogadták el, hogy Krisztus az egyedüli út a mennybe. „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam” – mondta Jézus (Jn 14:6). Jézus szó szerint értette, amikor egyedüli útnak nevezte magát. Mindenki a pusztulás felé halad, aki más úton jár, és nem Jézus Krisztust választja, s akár vannak különböző szintjei a büntetésnek a pokolban, akár nincsenek, az ottani szenvedés mindenképpen borzalmas, rettenetes és örökkévaló –, de még elkerülhető!

EnglishVissza a magyar oldalra

Léteznek-e különböző szintjei a pokolnak?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries