settings icon
share icon
Kérdés

Bűn az, ha szexuális töltetű álmunk van?

Válasz


Az álmok az elme síkján játszódó lenyűgöző kalandtörténetek, amelyek alvás közben lépnek fel. A Bibliában azt láthatjuk, hogy az álmoknak nagy jelentőségük volt, mivel Isten időnként arra használta őket, hogy általuk nyilatkoztassa ki az igazságot az embereknek (1.Mózes 40:8; Dániel 7:1; Máté 2:19). A Biblia rokonértelmű kifejezésként használja az álmot és a látomást, de gyakran maguk az érintett emberek sem voltak biztosak abban, hogy álmot vagy éber-álmot látnak, illetve hogy valóság-e, ami éppen megtörténik velük (lásd Apostolok Cselekedetei 12:9). A legtöbb álom azonban nem Isten által ihletett, sőt, mindenféle bűnnel és – adott esetben – borzalmakkal terhelt. Mit mondhatunk: helytelen dolog bűnről álmodni? Bűn szexuális jellegű dolgokról álmodni?

Az alvásszakértők agyunk álom közben fellépő sokféle fiziológiai sajátosságairól képesek felvilágosítást adni, azt illetően viszont még az ő köreikben sincs egyetértés, hogy miért épp azt álmodjuk, amit álmodunk, vagy hogy bizonyos álom-témákat pontosan milyen ingerek válthatnak ki. Az agyunk az álmokon keresztül dolgozza fel mindazon információkat és eseményeket, amelyek éber állapotban érik, ezt viszont nem ritkán teljesen véletlenszerű és sokszor komikus módon teszi. Egyes jelenetek, személyek, színek, és érzelmek látszólag teljesen önkényesen állnak össze olyan részletes történetekké, melyeknek ébredés után már holmi kevés értelmük van. E történetek némelyikében olyan szexuális aktusok is helyet kapnak, amelyekben az álmodó éber állapotban soha nem venne részt. Az ilyen típusú álmok még akkor is bűntudatot és szégyenérzetet kelthetnek bennünk, ha a benne szereplő események valójában nem is történtek meg.

Bár igaz, hogy azokról a dolgokról hajlamosak vagyunk többet álmodni, amelyek ébrenlétünkben is foglalkoztatnak minket, ez a felismerés nem tekinthető ökölszabálynak, abszolút ténynek. Mindenki, aki álmodott már valaha olyasmiről, amit erkölcsileg visszataszítónak tart, tudatában van ennek. Azt, aki arról álmodik, hogy a harmadik osztályos tanárnője egy mosómedvével teniszezik, nyilván nem kell a pszichiátriai osztályra beutalni, hiszen ez csak egy furcsa álom volt, nem több. Egy férfi, aki erkölcsileg tisztán akar élni, de mégis arról álmodik, hogy nők egész sorával szexel, akik közül egyik sem a felesége, nem kell szükségszerűen bűnbánatot tartson. A szexuális töltetű álmokat álmodó nőnek sem kell megbánnia az álombeli cselekedeteit. Egy furcsa álom csak egy furcsa álom.

Ha azonban az említett szexuális töltetű álmok nappali kéjes gondolatok végtermékei voltak, akkor lehet, hogy szükséges bűnbánatot gyakorolni. Ha a szexuális álmok élvezetessé, sőt, kívánatossá válnak, akkor itt az ideje, hogy újra megszívleljük Jézus bujaság elleni tanítását (Máté 5:28). Ha ébredés után rosszul érezzük magunkat amiatt, amit álmodtunk, sosem lehet hiba Istenhez fordulni bocsánatért, és arra kérni Őt, hogy tisztítsa meg gondolatainkat. A 19. Zsoltár 15. versének ébredés utáni imádságos elmondása képes eltörölni a bűntudat érzését, és a gondolatvilágunkat is áthangolhatja, hogy ne mindig a szexuális töltetű képek és bűnös gondolatok járjanak a fejünkben.

Az álmok kielégítetlen szükségleteket és vágyakat, vagy akár múltbeli élményeket is tükrözhetnek, ha tehát egy vissza-visszatérő mintázat rajzolódik ki bennük, az annak a jele lehet, hogy van a szívünknek egy olyan területe, amit az Úr elé kell tárnunk. Ha ezek az álmok ezután is jelentkeznek, hasznos lehet egy keresztény tanácsadóval beszélni. Isten elől nem titkolunk semmit – Neki az álmainkról is tudomása van (Zsoltárok 139:2; 1.Krónika 29:17). Ha tehát a szükségleteinket és vágyainkat illetően is őszinték vagyunk hozzá, és kérjük Őt, hogy tisztességes úton teljesítse be azokat, akkor még a szexuális színezetű álmainkat is a lelki növekedés és az önátadás ösvényének kilométerköveivé faraghatjuk át.

EnglishVissza a magyar oldalra

Bűn az, ha szexuális töltetű álmunk van?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries