settings icon
share icon
Kérdés

A szexuális jellegű kísértések miért okoznak a férfiaknak nagyobb gondot, mint a nőknek?

Válasz


Míg a nők sem immunisak a szexuális jellegű kísértésekkel szemben, addig általánosságban kijelenthető az, hogy a férfiak csak nagyobb küzdelmek árán képesek kordában tartani és leküzdeni azokat. Sokkal több férfi követ el paráznaságot, mint nő. Házasság előtti kapcsolatokban is sokkal nagyobb valószínűséggel fog a férfi elgyengülni és nemi együttlétre törekedni, mint nőtársa.

De ez vajon miért van így? Miért jelentenek a szexuális jellegű kísértések a férfiaknak nagyobb gondot, mint a nőknek? A Biblia szemszögéből nézve nem is a miért kérdése merül fel, hanem sokkal inkább az, hogy paráznaság szellemileg mindig pusztító következményeit tudtunkra adja. Erről tesznek tanúságot a következő igerészek: Apostolok Cselekedetei 15:20; 1.Korinthusbeliekhez 5:1; 6:13, 18; 10:8; 2.Korinthusbeliekhez 12:21; Galátziabeliekhez 5:19; Efézusbeliekhez 5:3; Kolossébeliekhez 3:5; 1.Thesszalonikabeliekhez 4:3; Júdás 7. Annak a ténye, hogy a férfiak számára sokszor nehezebb leküzdeni az ilyen jellegű késztetéseket kicsit sem szolgálhat mentségként. Ha valaki, legyen az férfi vagy nő, földi sátorát letévén arra hivatkozik majd Isten színe előtt, hogy „de annyira nehéz volt ellenállni" az ilyen-olyan kísértéseknek, azt Isten jó eséllyel nem fogja magyarázatként elfogadni. Mégegyszer aláhúzzuk tehát, hogy a paráznaság kivétel nélkül mindig bűn, ezért a már a fellépő kísértésnél észbe kell kapnunk, és Isten Szent Lelkének segítségével fel kell vegyük a kesztyűt ellene (1.Korinthusbeliekhez 6:18). Ezt minden esetben meg kell tegyük, teljesen függetlenül attól, hogy milyen fokú kísértésnek vagyunk kitéve, hogy nőnek vagy férfinak teremtett minket Isten.

A Biblia ugyan nem törekszik annak megválaszolására, hogy szexuális késztetések elleni küzdelem miért bizonyul nehezebbnek a férfiak számára, de a biológia tudományterületét segítségül hívhatjuk a férfi a fiziológiájának feltárását illetően. Fiziológiai értelemben a férfiakat sokkal erősebb szexuális drive (késztetés) jellemzi, mint nőtársaikat. A férfiak látszólag természetüknél fogva is többször gondolnak a szexre, és többször is kívánják a szexet, mint a nők. Különösen igaz ez akkor, ha a legutolsó nemi aktus óta eltelt idő meglehetősen hosszú. Ekkor a férfi test még erősebb vágyat érez a nemi együttlét által kínált fizikai felszabadulás után. Ehhez járul még annak a ténye is, hogy a férfiak sokkal könnyebben ingerelhetők vizuális nemi ingerekkel, mint nőtársaik. Ez magyarázatot – de nem mentséget – ad arra, hogy a férfiak miért fogyasztanak több pornográf tartalmat. Néha egy vonzó nő külleme is elég ahhoz, hogy aktiválja a férfi szexuális késztetéseit. Ha a nemiség kiélésére irányuló gondolatokat nem ejtjük nyomban foglyul Jézus Krisztusban (ez persze kizárólag Isten segítségével mehet végbe), akkor az könnyen egy mindent magával ragadó örvénnyé válhat, melyet szinte képtelenség gátak közé szorítani.

Újfent hangsúlyozzuk, hogy a férfiak erős nemi késztetése tényként-, és nem pedig kifogásként kezelendő. Ha a férfi nem áll ellent ezeknek az ingereknek és nem uralkodik saját teste felett, akkor csak magát okolhatja ezért. A Korinthusbeliekhez írt első levél 10:13-as igerésze világosan kijelenti, hogy „Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok: de hű az Isten, a ki nem hágy titeket feljebb kísértetni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek." Bele kell tehát kapaszkodnunk, ebbe az Isten által felkínált „kimenekedésbe". Ha ezt nem tesszük, akkor csak magunkra vethetünk. A szexuális késztetések ereje igen nagy lehet, és a paráznaság számos formában megnyilvánuló bűnei a szellemileg legrombolóbb bűnök közé tartoznak (1.Korinthusbeliekhez 6:18). Isten segítségével azonban győzedelmeskedhetünk ezen bűnök felett is, legyünk akár nők vagy férfiak.

EnglishVissza a magyar oldalra

A szexuális jellegű kísértések miért okoznak a férfiaknak nagyobb gondot, mint a nőknek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries