settings icon
share icon
Kérdés

Helytelen dolog a keresztény hívőnek szexuális jellegű fantáziákat táplálni?

Válasz


A különféle fantáziák a képzelet által létrehozott elképzelt cselekedetek vagy események; ezek az elképzelt cselekedetek az esetek túlnyomó többségében lehetetlen, de legalábbis valószínűtlen elemeket tartalmaznak. A szexuális színezetű fantáziák egy szexuális aktust vagy eseményt festenek képzeletünk vásznára. A fantázia jellegétől-, valamint a benne elképzelt szereplőktől függően a szexuális fantázia bűn is lehet. Minden olyan elképzelt jelenet vagy forgatókönyv, ami erkölcsi, etikai vagy szellemi okokból helytelen, bűnösnek tekintendő.

A képzelőtehetség Isten ajándéka, a fantáziálás pedig az ember egészséges pszichés működésének része. Gyakran anélkül is fantáziálunk, hogy annak tudatában lennénk. A fantáziálgatás olyan hétköznapi helyzetek elképzelésétől kezdve, hogy ma nem lesz sor a boltban, és ezért gyorsabban elvégezzük dolgunk, egészen a fizikailag lehetetlen-, vagy akár aljas cselekedetek megidézéséig is terjedhet. A fantáziaképek általában a személyes valóságunkból erednek, általuk pedig olyan valóságot próbálunk teremteni, amelyben a minket körülvevő, reálisan létező valóságnál szívesebben lennénk. Vannak, akik olyan mélyen elmerülnek a fantáziavilágukban, hogy majdnem teljesen elszakadnak a valóságtól és a valós emberi kapcsolatoktól. Egyes internetes platformok lehetővé teszik az emberek számára, hogy virtuális karaktereket hozzanak létre, és ezen karaktereken keresztül éljék meg-, vagy inkább velük helyettesítsék valós életüket. Ezekben a virtuális valóságokban gyakran még a szexuális fantáziák kiélése is teret kap, lehetővé téve a felhasználóknak, hogy egy szimuláció keretein belül olyan szexuális aktusokban legyen részük, melyekben fizikailag nyilvánvalóan nincsenek jelen.

A Példabeszédek könyvének 23:7-es igeversének angol változata (King James version - 1611) azt sugallja, hogy minden ember olyan, amilyen gondolatok betöltik szívét. Lehet, hogy sokan így mentegetőznek: “De hiszen én valójában nem is teszek semmi rosszat”. A Bibliának azonban igen sok mondanivalója van a gondolatainkról, és azt is világossá teszi, hogy még a gondolatvilágunkat – és ezzel a fantáziáinkat is – Isten akaratának kell alávessük. Jézus ezt mondta: “Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanubizonyságok, káromlások” (Máté 15:19). Arra is kitért, hogy már az is házasságtörésnek számít, ha valakire kéjjel nézünk (Máté 5:28). Ha tehát a szexuális fantáziánkat olyan cselekedetek vagy szavak töltik meg, amelyek nincsenek összhangban Isten életünkre és személyünkre vonatkozó akaratával, akkor az bűn. A házastársunkra irányuló szexuális fantázia nem feltétlenül minősül bűnnek, ha erkölcsileg szabadok vagyunk arra, hogy ilyen fantáziákat tápláljunk (vagyis ha sem lelkiismeretünk, sem pedig házastársunk nem vádol ezért – a fordító megjegyzése). Ha már viszont arról ábrándozunk, hogy olyasvalakivel veszünk részt egy szexuális töltetű aktusban, akivel nem vagyunk házasok, az már bujálkodásnak számít. A bujálkodás pedig bűn.

Nyilván nem mindig tudjuk irányítani az agyunkon átfutó gondolatokat. Folyamatosan ki vagyunk téve szexuális ingereknek – különösen a férfiaknak nehéz ezeket az ingereket Istennek tetsző módon csatornázni. Az Efézusbeliekhez írt levél 6:16 igeverse “ama gonosz minden tüzes nyilát” említi. Ezekkel a nyilakkal Sátán a gondolatvilágunkat veszi célba, a szexuális fantázia pedig egyike ezen tüzes nyilaknak, amely, ha nem állunk neki ellen, bűnre lobbanthat minket. Jakab apostol levelének 1:13-15 igerésze a bűn fejlődését rajzolja ki előttünk, ami mindig a “kívánsággal” kezdődik.

Amikor gonosz vágyak támadnak a szívünkben, van választásunk, hogy mit tegyünk velük. Táplálhatjuk őket, és megengedhetjük, hogy részletes fantáziákba csúcsosodjanak ki, vagy foglyul ejthetünk minden gondolatot “...hogy engedelmeskedjék a Krisztusnak” (2.Korinthusbeliekhez 10:5). Keresztény hívőként a Szent Lélek ereje munkálkodik az életünkben, hogy képessé tegyen bennünket az istentelen fantáziákat már csírájukban elfojtani. Amikor azon kapjuk magunk, hogy olyasvalamiről ábrándozunk, amiről Isten azt mondta, hogy tilos, gyorsan lefegyverezhetjük azt a gondolatot, amennyiben megvalljuk Jézusnak, és bocsánatért folyamodunk hozzá (1.János 1:9). Minél többet gyakoroljuk magunk a gondolataink effajta feltartóztatásában, annál kevésbé érezzük magunk majd tehetetlennek, amikor a gondolataink megint megpróbálnak elragadni minket.

A továbbiakban az is javunkra válhat, ha kritikus vizsgálatnak vetjük alá, milyen fantáziák uralják a gondolatainkat. A fantáziavilágunk gyakran olyan kielégítetlen szükségleteket fed fel, amelyeket Isten egészséges módon szeretne betölteni. A szexuális fantáziák ennek megfelelően olyan szellemi sérülésre, sebre mutathatnak rá, amelyet fel kell tárnunk Isten előtt, hogy Ő meggyógyíthassa azt. Ha az effajta fantáziák továbbra is megmaradnak és zavaró, sőt, tolakodó módon lépnek fel, akkor egy istenfélő ember tanácsa segíthet napvilágra hozni az ezeket kiváltó szívseb gyökereit. Ha kétségeink vannak egy szexuális fantázia vagy bármilyen más vissza-visszatérő gondolat helyességével kapcsolatban, a Filippibeliekhez 4:8 gyorstesztjét mindig alkalmazhatjuk, hogy meglássuk, az Istennek vajon tetsző-e, vagy sem. Ő lényünk minden része felett Úr akar lenni, beleértve a fantáziáinkat is.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helytelen dolog a keresztény hívőnek szexuális jellegű fantáziákat táplálni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries