settings icon
share icon
Kérdés

Mit értünk szexuális etika alatt?

Válasz


A szexuális etika az emberi szexualitással kapcsolatos erkölcsi és etikai megfontolások összessége. A szexuális etika magában foglalja a nemi identitással, a szexuális irányultsággal, a nemzéssel, és a kölcsönös konszenzussal kapcsolatos attitűdöket és értékeket. Egy adott kultúra szexuális etikája általában szorosan kapcsolódik a kultúra vallásához, amely erkölcsi értéket rendel a szexuális tartalmak kifejezésének bizonyos aspektusaihoz. Például annak meghatározása, hogy a nemi erőszak, a molesztálás vagy a házasságtörés erkölcsileg helytelen-e, kultúránként változik, és gyakran a kereszténység egy adott térségre gyakorolt befolyásának mértékével együtt mozog. A zsidó-keresztény világnézetben a Biblia mondja ki a végső szót a szexuális etika terén, az elmúlt két évezredben a legtöbb szabad nemzet számára ez volt a mérce.

A Teremtés könyvének hatodik fejezete előtti időre az emberiség már minden etikai normát megsértett, amelyet a Teremtő a szívébe oltott (1.Mózes 6:1, 5-6). Az 1.Mózes 6:5 azt mondja, hogy az ember “...szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz.” Ezt joggal értelmezhetjük úgy, hogy a szexuális szokásokra is vonatkozik. A szexualitáshoz való emberi hozzáállást az emberi történelem kezdete óta fertőzi a bűn, az önzés és a perverzió.

Kezdettől fogva Istent illeti annak a joga, hogy meghatározza számunkra, hogy mi a szexuális etika, hiszen Ő alkotta a szexualitást. Amikor létrehozta Évát Ádámnak, és elé vitte (1.Mózes 2:21-25), megszabta a házasság kereteit, és megáldotta azt. A teljes Szentírásban találunk olyan parancsokat, amelyek a paráznaság ellen szólva erősítik meg a házasság intézményét (5.Mózes 5:18; 3.Mózes 20:10; Márk 10:6-8; Efézusbeliekhez 5:31). A szex a férj és a feleség számára lett teremtve a házassági szövetségén belül. A Zsidókhoz írt levél 13:4 ezt mondja: “Tisztességes minden tekintetben a házasság és a szeplőtelen házaságy; a paráznákat pedig és a házasságrontókat megítéli az Isten.” Ezért a házassági szövetségen kívüli bármilyen szexuális megnyilvánulás bűn, legyen az házasságtörés, házasság előtti vagy házasságon kívüli szex, homoszexuális nemi praktikák, prostitúció vagy bujaság (Máté 5:28).

Isten szexuális etikája a javunkat szolgálja, nem pedig kárunkra van. Ő nem azért hagyja ránk a törvényeit, hogy örömünket megfékezze, vagy hogy kapcsolatainkat korlátozza. A minket is teremtő Isten tudja, hogyan működünk a legjobban. Ahogyan egy új technológia megalkotója használati utasításokat ad, hogy az általa létrehozott kütyü optimálisan működjön, úgy Isten is utasításokat ad emberi teremtményei számára az Igében, a Bibliában (Zsoltárok 119:105). Ő jól ismeri annak a következményeit, ha rosszul kezeljük ajándékát, a szexualitást. Világunk ennek a következményeinek a terhe alatt senyved. Abortusz, nemi betegségek, válás, gyermekmolesztálás, nemi erőszak és emberkereskedelem eseteinek milliói szűnnének meg, ha Isten szexuális etikájához tartanánk magunk.

Függetlenül a múltbeli etikai döntéseinktől, minden nap mindannyiunknak új döntési lehetősége van. Folytathatjuk a világi őrületben való dagonyázást, amelyben a szexuális etika óránként változik, attól függően, hogy az ember épp mit érez. Vagy elkötelezhetjük magunkat amellett, hogy a nézőpontunkat Istenével hangoljuk össze, és a szexualitást szent ajándékként kezdjük kezelni. Ahogyan egy antik vázát sem arra használnánk, hogy az autónkból leengedett fáradt olajat tartsuk benne, úgy a testünkkel sem szabad visszaélnünk, és nem szabad szexuálisan megalázzuk és meggyalázzuk. Arra teremtettünk, hogy a Szent Lélek temploma legyünk (1.Korinthusbeliekhez 6:19-20). Isten temploma szent, és a mi felelősségünk, hogy vigyázzunk rá, tiszteljük, és az Ő szentélyévé tegyük (Rómabeliekhez 12:1). Ha így teszünk, elkerülhetjük azokat a pusztító következményeket, melyeket oly sokan saját bőrükön tapasztalnak meg, mert figyelmen kívül hagyják Isten szexuális etikáját.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit értünk szexuális etika alatt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries