settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia szexfüggőségről?

Válasz


Az az elképzelés, miszerint a szexfüggőség kényszerbetegségekhez vagy más függőségekhez – úgy mint az alkoholizmushoz vagy egyéb, tiltott kábítószerek által előidézett függőségekhez – hasonló pszichológiai rendellenesség, igencsak újkeletű. Azt a férfit (vagy nőt), aki laza kapcsolatokban élt és sűrűn váltogatta szexuális partnereit, még nem is olyan régen erkölcstelennek és bujálkodónak tekintették. Mára már odáig jutottunk, hogy olyasvalamit, amit a Biblia bűnnek nevez, vagyis a házasság keretein kívüli, váltakozó partnerekkel folyatott szexuális együttlétekben való ismételt részvételt, pszichológiai rendellenességnek bélyegzik. Egyesek viszont ez nyilvánvalóan csupán egy mentség arra, hogy az egyértelműen bűnös magatartásuk kimagyarázhassák. A szexfüggőség egy valóságosan létező jelenség volna, és amennyiben igen, a Biblia mit róla?

Először is szögezzük le, hogy a házasságon kívüli szex mindig bűn (Apostolok Cselekedetei 15:20; 1.Korinthusbeliekhez 5:1; 6:13, 18; 10:8; 2.Korinthusbeliekhez 12:21; Galátziabeliekhez 5:19; Efézusbeliekhez 5:3; Kolossébeliekhez 3:5; 1.Thesszalonikabeliekhez 4:3; Júdás 7. fejezete). Nem létezik olyan alkalom, vagy helyzet, amiben a házasságon kívüli szex valaha is helyes volna. Ezzel együtt azt is fontos megjegyeznünk, hogy a szex valóban képes függőséget okozni. Az az illető, aki rendszeres szexuális életet él, pszichológiai és fiziológiai szinten is majdnem mindig függővé válik tőle. A férj és felesége szexuális együttléte a házasság megtartó keretein belül “szeplőtlen”, azaz tiszta (Zsidókhoz 13:4), és egyben a “szexfüggőség” általi feszültség oldásának Isten által elrendelt módja. Helyes az, ha egy házaspár hagyja, hogy annyira a szex függésébe kerüljön, hogy az már megszállottsággá váljon, és ezáltal a szex életük más területeinek a rovására menjen? Természetesen nem. Helytelen az, ha egy férj és feleség rendszeres szexuális együttlétre vágyik egymással? Egyáltalán nem. A házasságon belüli szex nem bűn. A Biblia szerint a férj és a felesége – a kölcsönös beleegyezés szellemében – olyan gyakran szexelhetnek, amilyen gyakran csak akarnak (1.Korinthusbeliekhez 7:5).

A bűn már magában is függőséget okoz. A legtöbb, ha nem minden bűn függőséghez vezet, ha azt rendszeresen követik el. A hazugság, a mértéktelen ivás, a dohányzás, a falánkság, a dühösködés, a pornográf tartalmak fogyasztása stb. mind szokássá válhat. Bukott testünkben, végső soron, mindannyian a bűn függőségében élünk. Az erkölcstelen szex, más bűnökkel egyetemben, hozzájárul ahhoz, hogy egyre nagyobb mértékben “a hamisságnak szolgáiul” adjuk magunk (Rómabeliekhez 6:19). Ahogy a tiltott-, és engedélyezett drogok fogyasztás is ahhoz vezet, hogy ugyanazon “mámor” eléréséhez egyre nagyobb mennyiségű bevitelre van szükség, úgy az erkölcstelen szex is vezethet egyre gyakoribb és “vadabb” nemi aktusokhoz, hogy ugyanazt a kielégülést váltsuk ki. Igen, létezik olyan, hogy szexfüggőség. Az ember valóban pszichológiai és fiziológiai szinten is függővé válhat a gyakori, vad, a határokat rendre csak feszegető, sőt, obszcén módon erkölcstelen szextől.

Annak ténye, hogy a szex függőséget okoz, valamint az a bibliai igazság, hogy a bűn függőséget okoz, együttesen arra enged következtetni, hogy a szexfüggőség valóban létező jelenség. Az a tény azonban, hogy a szexfüggőség létezik, még nem változtat annak tényén, hogy a házasság keretein kívüli szex bűnnek minősül. Kiemelt fontosságú, hogy a szexfüggőséget bűnként ismerjük el, és ne valamiféle pszichológiai rendellenességként mentegessük. Ugyanakkor annak az erőteljes befolyását sem szabad lekicsinyelnünk, amit a szexfüggőség az emberre gyakorolhat. Mint minden bűn általi függőségnek, a szexfüggőség egyetlen igazi gyógymódja is egyedül Jézus Krisztus. Mindannyian vétkezünk és nem érjük el Isten dicsőségét (lásd Rómabeliekhez 3:23). Bűneink miatt mindannyian az örök (szellemi) halál ítéletét érdemeljük (Rómabeliekhez 6:23). Jézus Krisztus, aki maga az emberként megjelent Isten, fizette meg az örök/végtelen büntetés árát értünk (2.Korinthusbeliekhez 5:21). Ha teljes valónkból bízunk az Ő értünk tett áldozatában mint a bűneink teljes lefizetésében, ha hitből és hit által Megváltónkként fogadjuk Őt, akkor az Ő ígérete szerint minden bűnünk megbocsáttatik. Isten ekkor új teremtményekké tesz minket (2.Korinthusbeliekhez 5:17), és beindítja azt a folyamatot, melynek keretében a mi akaratunkat egyre inkább az Ő akaratához idomítja majd. Ebbe az is beletartozik, hogy lehetővé teszi számunkra a bűn feletti győzelmet, továbbá hogy minden bűn általi függőséget megtörjünk. “Óh én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből? Hálát adok Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által...” (Rómabeliekhez 7:24-25).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia szexfüggőségről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries