settings icon
share icon
Kérdés

Az vajon elfogadható Isten szemében, hogy a férj és a feleség szexuális életet éljen, mikor a nő menstruál / mikor éppen havi vérzése van?

Válasz


A 3.Mózes 15:19 kimondja: “Mikor asszony lesz magfolyóssá és véressé lesz az ő magfolyása a testén, hét napig legyen az ő havi bajában, és valaki illeti azt, tisztátalan legyen estvéig.” A 3.Mózes 15:24 pedig hasonlóan azt mondja: “Ha pedig vele hál valaki, és reá ragad arra az ő havi baja: tisztátalan legyen hét napig, és minden ágy is, a melyen fekszik, tisztátalan legyen.” Végül pedig a 3.Mózes 20:18 kijelenti: “És ha valaki havi bajos asszonynyal hál, és felfedi annak szemérmét, és forrását feltakarja, és az asszony is felfedi az ő vérének forrását: mindketten irtassanak ki az ő népökből.” E bibliai passzusok nyomán egyesek úgy vélik, hogy a feleség menstruációja idején a házaspárnak tartózkodnia kell a nemi élettől.

Ezzel a nézettel az a probléma, hogy amennyiben a Szentírás tanítását következetesen alkalmazzuk (a gyakorlatban), akkor a menstruáló nő puszta érintése is tilos volna. A 3.Mózes 15:20-23 szerint már önmagában az is tilosnak számítana, hogy érintsük valamit, amihez a nő is hozzáért. Vajon ezek a törvények ma is vonatkoznak ránk? Nem, nem vonatkoznak. Miért nem? Fontos, hogy felidézzük a vérrel kapcsolatos ószövetségi törvények rendeltetését. Az áldozati rendszerben a vér a test életét szimbolizálta (3.Mózes 17:11). A nő menstruáció alatti “tisztátalansága” a vér eme szimbolikus jelentőséget (azaz a test életének elvesztését – a fordító megjegyzése) jelképezte. Ennek következtében a menstruáló nővel való érintkezés tilos volt.

Korunk keresztény hívei már nem esnek az ószövetségi szertartási törvény hatálya alá (Rómabeliekhez 10:4; Galátziabeliekhez 3:24-26; Efézusbeliekhez 2:15). Az áldozati rendszer nincs többé. Jézus áldozata által egyszer s mindenkorra kifizette a bűnökért járó büntetést. A leviták ceremoniális törvényei ma már nincsenek érvényben. Nincs tehát az ellen szóló bibliai érv, hogy egy házaspár miért ne szexelhetne a feleség menstruációja alatt. Bár egyes orvosok egészségügyi szempontból ezt nem javasolják, de nincs bizonyított “veszélye” annak, hogy a nő menstruációja alatt szexuális kapcsolatot létesítsen. A nők azonban általában nem vágynak szexuális érintkezésre a menstruációjuk alatt, így ez mindenképpen egy másik dolog, amit figyelembe kell venni. Ezt a kérdést alapvetően a férj és a feleség azon “kölcsönös beleegyezés” szellemében kell eldöntse, amelyről az 1.Korinthusbeliekhez 7:5 igeverse beszél.

EnglishVissza a magyar oldalra

Az vajon elfogadható Isten szemében, hogy a férj és a feleség szexuális életet éljen, mikor a nő menstruál / mikor éppen havi vérzése van?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries