settings icon
share icon
Kérdés

Mit tehetek, ha nem érzek szeretetet Isten iránt?

Válasz


Mindenekelőtt egy fontos kérdés: újjászülettél már? Az Úr Jézus Krisztusban bízol lelked üdvösségéért? Ha igen, akkor minden ellenségeskedés megszűnt közted és Teremtőd között, és egy biztonságot adó, szeretetteljes kapcsolatba léphettél Istennel. Ha viszont nem hiszel Krisztusban, akkor Istennel sincs (még) kapcsolatod (János 14:6).

Az érzések természetüknél fogva nem maradandóak, jönnek és mennek, így korántsem biztos, hogy mindig “érzed” is az Isten iránti szeretetet. A szív hajlamos kihűlni, így még az Istenért legnagyobb lánggal égő keresztények is küzdhetnek azzal, hogy sikeresen fenntartsák Isten iránti szeretetük és szolgálatuk. Krisztusnak ekképp kellett dorgálnia az efézusbeli gyülekezetet: “De az a mondásom ellened, hogy az első szeretetedet elhagytad” (Jelenések 2:4). A szeretet érzésének (átmeneti) hiánya azonban messze nem jelenti azt, hogy a kapcsolat is véget ért. Isten ugyanis sosem változik; az Ő szeretete állandó.

Hangozzék bármilyen közhelyesen is, azt tanácsoljuk, hogy ne add fel! Tudatosítsd magadban, hogy Isten szeret téged, és arra vágyik, hogy bőségtől és békétől túláradó életed legyen az Ő akarata óvó fogódzóin belül. Isten szerető, könyörülő Atya, aki nagy szeretettel tekint rád. A Korinthusbeliekhez írt második levél 1:3 igeverse úgy jellemzi Istent, mint aki “az irgalmasságnak atyja és minden vígasztalásnak Istene”. Ő szeret téged, így azon a nehéz időszakon is át akar segíteni, mikor úgy érzed, hogy elszakadtál tőle.

Istennel való kapcsolatunk magán a szereteten alapszik. Ő úgy szeretett minket, hogy egyszülött Fiát küldte el értünk (János 3:16). Az Ő irántunk való szeretetére adott válaszunk pedig az, hogy viszontszeretjük (1.János 4:19) és szolgáljuk Őt. Ez nem valami izzadságszagú kötelességtudatból való szolgálat, hanem az Ő személye és valós kiléte iránt való igaz szeretetből fakad. Istennek nem az az akarata, hogy “...szomorúságból, vagy kénytelenségből [adjuk oda magunkat neki]; mert a jókedvű adakozót szereti az Isten” (2.Korinthusbeliekhez 9:7 – betoldva). Hogyan válhatsz tehát azzá a “jókedvű adakozóvá”, aki szívét szabadon átadja Istennek?

Tekints vissza az Istennel való eddigi utadra
A keresztény hívő mindig meleg szívvel és szeretetittasan kell Istenre gondoljon? Nem. Az Istennel való utunkon időnként mindannyian fény nélküli völgyekhez és vízért kiáltó pusztaságokhoz érünk. Életünk különböző szakaszaiban az Istennel való kapcsolatunkban is végigjárjuk az érzelmek egész skáláját – éppúgy, mint más kapcsolatainkban. Az Istenhez való kötődésed újrafűzése során kezdd a legelején. Szállj egy kicsit magadba, és emlékezz vissza hol és hogyan indult a Vele való közös utad! Mikor váltotta meg lelked? Miért mentett meg téged? Mit éreztél, mikor először kezdted kapiskálni, hogy kicsoda is Ő valójában? Azóta hogyan ismertette meg és tárta fel magát Jézus a mindennapi életedben? Milyen eseményeken vitt már át téged szárazon? Vedd számba a múltbéli közös győzelmeiteket (1.Sámuel 7:12) és idézd fel azokat az időket, amikor mély vágyakozást éreztél Isten életedben való jelenléte iránt, és szívből kívántad azt!

Imádkozz
Tölts minőségi időt Istennel! Ismerd meg jobban személyét! Megismerni Őt ugyanis egyet jelent azzal, hogy szeretni Őt. Kérd Istent, hogy növelje az iránta való vágyadat! Kérd Őt, hogy töltsön be téged az Ő Lelkével, és élessze fel benned jellemének megbecsülését! Továbbra is vesd magad alá a Szent Lélek vezetésének, és valld meg nyíltan Istennek, hogy egyedül nem tudsz megállni ezekben a küzdelmekben – mint ahogy arra egyikünk sem képes. Isten mindig meghallgat minket, mikor az Ő segítő kezének beavatkozását kérjük. A Zsoltárok 18:7 igeverse ma is így tesz vallomást erről: “Szükségemben az Urat hívtam, és az én Istenemhez kiáltottam; szavamat meghallá templomából, és kiáltásom eljutott füleibe.”

Olvasd a Szentírást
Azon időszakokban, mikor éppen semmit sem érzel Isten iránt, segít, ha az Ő Igéjét olvasod, hogy eszedbe jusson, Ő hogy érez irántad. Mikor az érdektelenség és az apátia érzései kerítenek hatalmukba, áss olyan mélyre a Szentírásba, amennyire csak tudsz! Isten Igéje valóban “az én lábamnak szövétneke... és ösvényemnek világossága” (Zsoltárok 119:105). Próbálj meg minden nap egy-egy zsoltárt elolvasni! A Zsoltárok könyve nagyon bátorító, és sok olyan imát tartalmaz, amelyekkel ebben az élethelyzetben is azonosulhatsz. Isten ugyanis az Igében nyilatkoztatja ki magát és az életedre néző akaratát.

Keress a Biblia tanításán alapuló lelki tanácsadást
Ez különösen fontos, ha valamilyen okból bosszankodsz vagy haragszol Istenre. Nyilván nehéz szeretetet érezni olyasvalaki iránt, akire egyébként haragszol. Ha esetedben valóban haraggal kapcsolatos probléma áll fenn, tedd fel magadnak a kérdést, hogy mióta érzel így? Képes vagy az érzéseidet egy konkrét helyzethez kötni, abból levezetni? Van olyan dolog, ami segít enyhíteni ezen érzéseiden, vagy ami – ha csak átmenetileg is – de változtat azon ahogyan látod a problémát? A bibliai tanácsadás segíthet konkrét problémáid feldolgozásában. Egy lelkipásztor vagy más tanácsadó által irányított gyógyulási folyamat során lépésről lépésre egyre inkább képes leszel arra, hogy elengedd haragod és sértettséged, és az Istenről kialakított képed is pozitívan fog változni.

Keress egy istenfélő mentort
Bizonyára van olyan ismerősöd, aki szereti az Urat, és akinek az Úr általi öröme nyilvánvaló. Kérd meg ezt a személyt, hogy találkozzon veled rendszeresen! Töltsetek minél több időt együtt, tanulmányozzátok közösen a Bibliát, imádkozzatok! Tegyél fel kérdéseket mentorod szellemi útjáról, és arról, hogy te vajon hogyan tudnád jobban szeretni Istent. Egy ilyen barát valós bátorítást adhat az Úrral való utadon.

Kapcsolódj be a helyi gyülekezetbe
Isten közösségben/szervezetben képzelte el a keresztény életet. Pontosan ezért nevezi az egyházat Krisztus testének (lásd Rómabeliekhez 12:5). Sok lehetőség van arra, hogy a gyülekezeted által szolgáld az Urat, benne pedig olyan embereket is találsz majd, akik buzdítanak, támogatnak és bátorítanak téged.

Ne feledd, hogy bármi is történjen, Isten továbbra is nagyon szeretni fog téged! “Azt kérem, hogy mélyen gyökerezzetek bele az isteni szeretetbe, sőt, egész életetek erre épüljön. Kérem, hogy ilyen módon képesek legyetek — Isten egész népével együtt — annak a megragadására, hogy milyen széles, mennyire hosszú, milyen magas és mennyire mély az isteni szeretet. Bár ezt emberi értelemmel fel sem lehet fogni, én mégis azért imádkozom, hogy átéljétek, és igazán megismerjétek Krisztus szeretetét, és ezáltal Isten maga töltsön be titeket teljesen” (Efézusbeliekhez 3:17-19 EFO).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit tehetek, ha nem érzek szeretetet Isten iránt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries