settings icon
share icon
Kérdés

Miért olyan fontos a szűztől való születés?

Válasz


A szűztől való születés tana kritikus fontosságú pont (Ézsaiás 7:14; Máté 1:23; Lukács 1:27,34). Először nézzük meg, hogyan írja le a Biblia az áldott eseményt. Mária “Hogyan?” kérdésére Gábriel így felel: “Az angyal így válaszolt neki: ‘A Szentlélek száll reád, és a Magasságos ereje árnyékoz be téged, ezért a születendőt is Szentnek nevezik majd, Isten Fiának’.” (Lukács 1:35). Az angyal arra bátorítja Józsefet, hogy vegye feleségül Máriát: “mert ami benne fogant, az a Szentlélektől van” (Mt 1:20). Máté azt állítja, hogy a szűz “áldott állapotban van a Szentlélektől” (Mt 1:18). A Galata 4:4 szintén a szűztől születést tanítja: “De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született a törvénynek alávetve”

Ezekből a szakaszokból teljességgel nyílvánvaló, hogy Jézus születése a Szentlélek Mária testében végzett munkájának eredménye volt. Mind a nem anyagi (Szentlélek), mind az anyagi (Mária) részt vett ebben. Mária természetesen nem tudta volna teherbe ejteni magát, tehát ilyen szempontból ő csupán egy “edény“ volt. Egyedül Isten tudta véghezvinni a testtéválás csodáját.

Ha tagadnánk a Jézus és Mária közötti fizikai kapcsolatot, az azt jelentené, hogy Jézus nem volt igazi ember. A Szentírás azt tanítja, hogy Jézus valódi és teljes ember volt, olyan fizikai testtel, mint a miénk is. Ezt a testet Máriától kapta. Ugyanakkor Jézus valódi és teljes Isten is volt, egy örökkévaló és bűntelen természettel. Lásd még: János 1:14; 1 Timóteus 3:16; Zsidó 2:14-17.

Jézus nem bűnben született; azaz nem bűnös a természete (Zsid 7:26). Úgy tűnik, hogy a bűnös természet gyenerációról generációra az apákon keresztül adódik át (Róma 5:12, 17, 19). A szűztől való születés (avagy szeplőtlen fogantatás) megakadályozta a bűnös természet továbbterjedését, és megteremtette a lehetőséget, hogy az örök Isten tökéletes emberré válhasson.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért olyan fontos a szűztől való születés?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries