settings icon
share icon
Kérdés

Miért hívják a Bibliát szent Bibliának?

Válasz


A biblia sacra (szent könyvek) kifejezés valamikor a Középkorban jelent meg. Az angol nyelvben a „Szent Biblia" megnevezés egyik legrégibb, ha nem a legrégibb előfordulása 1611-re tehető, az ún. King James Version borítóján. A szent szónak több jelentése van, és, mint látni fogjuk, mindegyik pontosan leírja Isten igéjét.

A szent egyik jelentése: megszentelt, szentesített. Amikor Isten Mózessel beszélt az égő csipkebokorban, azt parancsolta neki, hogy vegye le a szandálját, mert „szent földön" áll – olyan talajon, amelyet megszentelt Isten jelenléte. Mivel Isten szent, a szavai is szentek. Így Istennek a Mózeshez intézett szavai a Sinai hegyen szintén szentek, akárcsak minden szó, amit Isten a Bibliában az emberiséghez intézett. Mivel Isten tökéletes, az igéje is tökéletes (Zsoltárok 19:8). Ahogy Isten igazságos és tiszta, úgy a szavai is azok (Zsoltárok 19:9).

A Biblia szintén szent, mivel a szerzők a Szentlélek vezetése és hatása alatt írták. „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített" (2Timóteus 3:16-17). Az „ihletett"-nek fordított görög szó a Theopneustos, amely a theos (Isten) és pneo (lélegez, kilehel) szavakból tevődik össze. A magyar pneumatológia szó is ebből a görög gyökből származik. A szent Isten tehát, a Szentlélek személyében szó szerint belelehelte a Szentírás szavait a Biblia könyveinek szerzőibe. Az isteni szerző szent, ezért az is szent, amit ír.

A szent másik jelentése az „elkülönített". Isten elkülönítette Izraelt a többi nép közül, hogy „Papok királysága és szent nép" legyen (2Mózes 19:6). Hasonlóképpen, a keresztyéneket is elkülönítette a hitetlenektől, akik a sötétségben járnak. Péter ezt így fogalmazta meg: „Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket" (1Péter 2:9). A szentségnek ezen elkülönített aspektusa a Bibliára is igaz, hiszen minden más könyvtől elkülönül. Ez az egyetlen könyv, amit Isten maga írt; ez az egyetlen könyv, amely képes szabaddá tenni az embereket (János 8:32), megváltoztatni az életüket, és bölccsé tenni őket (Zsoltárok 19:8), és megszentelni, szentté formálni őket (János 17:17). Ez az egyetlen könyv, amely életet, vigasztalást és reményt ad (Zsoltárok 119:50), és ez az egyetlen könyv, amely örökre megmarad (Máté 5:18).

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért hívják a Bibliát szent Bibliának?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries