settings icon
share icon
Kérdés

A személyes prófécia koncepciójának van bibliai alapja?

Válasz


A kereszténységen belül, kifejezetten a karizmatikus és pünkösdi felekezetekben, vannak akik úgy vélik, hogy a prófécia egy személyes atyai jó tanácshoz hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy hozzáteszik „ezt a Mennyei Atya mondja". Azok az emberek azonban, akik ezen a módon (ki)használják a próféciát, nem sokban különböznek a közönséges kuruzslóktól, vagy jósoktól. Lesújtó, de a jós- és ezoterikus betelefonálós forródrótokhoz hasonlóan léteznek „keresztény" prófécia hotline-ok is. Azok, akik ebben a „személyes prófécia mozgalomban" érintettek, olyan reklámszövegekkel csalogatják az embereket, mint hogy „Jöjjön és kapja meg a személyes próféciáját még ma". Ez a szóhasználat majdnem teljesen azonos az ezoterikus jósok és távgyógyítók kábításával. Ha valaki a neki adott prófétai képességgel így él vissza, akkor mondanunk sem kell, hogy a Biblia szellemével teljesen szembemegy.

Bibliai értelemben a prófétálás egy olyan ajándék, amire csak Isten Szent Lelke jogosíthat föl. Ő általa válnak képessé az emberek az Istentől származó kinyilatkoztatás közvetítésére (Rómabeliekhez 12:6-8; 1.Korinthusbeliekhez 12:4-11, 28). A prófécia néha, de nem szükségszerűen mindig, tartalmaz a jövőre vonatkozó kijelentést Istentől. Az Ó- és az Újszövetségben Isten egyaránt használja prófétákat, és a prófétálás ajándékát, hogy az igazságot felfedje az emberek előtt. A prófétálni annyit tesz, Isten igazságát hirdetni. A prófécia olyan különleges kinyilatkoztatást jelent, melyet nem lehet más eszközökön keresztül átadni és meglát(tat)ni. A prófétákon keresztül Isten az emberek elé tárta az igazságot, melyet szükséges volt tudniuk. Isten Igazságát sokszor írásos formában is rögzítették. Isten kihirdetett Igazságának gyűjteménye a Szentírás, ami maga Isten Igéje, Isten legvégső különleges kijelentése.

Annak a ténynek a fényében azonban, hogy a Biblia teljes és lezárt kinyilatkoztatás, át kell értékelnünk a prófécia ajándékát, vagyis meg kell vizsgálnunk, hogy korunkban, a végidőben, milyen szereppel bír pontosan. A Szentírás tartalmazza az összes kijelentést, melyek az Isten Lelkével betöltött életvezetéshez szükségesek (2. Péter 1:3). „...Istennek beszéde élő és ható, és élesebb minden kétélű fegyvernél" (Zsidókhoz 4:12). A Biblia „...hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre..."(2.Timótheus 3:16). Napjainkban prófétálás ajándékának fókusza az Isten által már kinyilatkoztatott és teljesnek mondott kijelentéseinek továbbadásán van, nem pedig új kijelentéseken vagy jövőbeli események előrejelzésén.

Persze azt senki nem zárhatja ki, hogy az Istentől kapott kijelentése, egy konkrét személynek (is) szólhat, és hogy azt át kell adnia a szóban forgó személynek. Isten a végtelen bölcsessége szerint hajlandó és képes embereket használni. Annak a ténye azonban, hogy Isten Igéje tökéletes és teljes azt jelenti, hogy első sorban — és majdnem teljesen kizárólag — csak rá kell támaszkodnunk életünk minden dolgában. Nem kell prófétákban, prófétai telefonos szolgálatokban és prófétai sorsolvasában bíznunk lelki üdvösségünkért vagy evilági boldogulásunkért. Isten Igéje már rég nekünk adta azt a bölcsességet, aminek segítségével tetteinkben is folyamatosan nőhetünk Isten Igazságában. Ezentúl Isten Szent Lelke szüntelen vigaszáról, irányításáról és tanításáról biztosít bennünket (János 14:16; 26). Ha valaki a neki adatott prófétai ajándékát arra használja, hogy egyre nagyobb befolyásra tegyen szert embertársai-, sőt testvérei, fölött, és ezáltal egyre jobban az ilyen személyes kijelentések függőségébe üldözi őket, annak égbekiáltó bűn szennye tapad kezeihez. Mikor az emberek jobban bíznak hozzájuk hasonló gyarló emberekben, mint Isten tökéletes Igéjében, az mindig egy rossz bohózathoz vagy valami alpári kutyakomédiához hasonlít.

EnglishVissza a magyar oldalra

A személyes prófécia koncepciójának van bibliai alapja?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries