settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a szellemi növekedés?

Válasz


A szellemi növekedés az a folyamat, mely során egyre inkább Jézus Krisztushoz hasonlóvá válunk. Amikor Jézusba vetjük a hitünket, a Szent Szellem elkezd minket Hozzá hasonlatossá tenni, átváltoztatni minket az Ő képére. A szellemi növekedést legjobb leírását talán a 2 Péter 1:3–8-ban találjuk, amely arra tanít minket, hogy Isten ereje „mindennel megajándékozott minket” ami a kegyességben való élethez szükséges, ami pedig a szellemi növekedés célja. Figyeljük meg, hogy amire szükségünk van „az Ő megismerése által” lesz a miénk, ez a kulcs ahhoz, hogy betöltessenek a szükségeink. Istent az Ő Igéje által ismerhetjük meg, amely azért adatott nekünk, hogy általa épüljünk és növekedjünk.

A Galata 5:19–23-ban két felsorolást találunk. A 19. verstől a 21. versig a „test cselekedeteinek” leírása található. Ezek azok a cselekedetek, amelyek megtérésünk előtt jellemezték az életünket. A test cselekedetei azok a tetteink, amelyeket meg kell bánnunk, amelyekből meg kell térnünk, és amelyeket Isten segítségével el kell hagynunk. Ahogy szellemben növekszünk, a „test cselekedetei” egyre kevésbé lesznek jelen az életünkben. A második lista a „Szellem gyümölcsét” mutatja be (22–23. vers). Ezek azok a cselekedetek, amelyeknek jellemezniük kellene az életünket most, hogy megtapasztaltuk a megváltást Jézus Krisztusban. A szellemi növekedést a Szent Szellem gyümölcseinek egyre nagyobb mértékű jelenléte mutatja a hívő életében.

A szellemi növekedés a megtéréssel kezdődik. A Szent Szellem belénk költözik (János 14:16–17). Krisztusban új teremtések vagyunk (2 Korintus 5:17). Az óembert felváltotta az új ember (Róma 6–7). A szellemi növekedés egy egész életen át tartó folyamat, amely függ Isten Igéjének a tanulmányozásától és alkalmazásától, valamint a Szent Szellemben járástól (Galata 5:16–26). Ahogy keressük a szellemi növekedést, kérjünk Istentől imában kinyilatkoztatást arra nézve, hogy mely területeken van még szükségünk növekedésre. Kérhetjük Istent, hogy növelje a hitünket és segítsen, hogy jobban meg ismerhessük Őt. Isten vágya az, hogy mi növekedjünk szellemben, és Ő mindent megadott, amire szükségünk van ehhez. A Szent Szellem segítségével legyőzhetjük a bűnt, és egyre inkább hasonlatossá válhatunk a mi Megváltónkhoz, az Úr Jézus Krisztushoz.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a szellemi növekedés?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries