settings icon
share icon
Kérdés

Mi a Szent Szellem gyümölcse?

Válasz


A Galata 5:22–23 így szól: „A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” A Szent Szellem gyümölcsét a Szent Szellem jelenléte eredményezi a keresztyén ember életében. A Biblia egyértelműen azt tanítja, hogy mindenki abban a pillanatban befogadja a Szent Szellemet, amikor Jézus Krisztusban hinni kezd (Róma 8:9; 1 Korinthus 12:13; Efézus 1:13–14). A Szent Szellem eljövetelének egyik fő célja a keresztyén ember életében az, hogy megváltoztassa azt az életet. A Szent Szellem feladata az, hogy Krisztus képére, hozzá hasonlóvá átformáljon bennünket.

A Galata 5:19–21-ben a bűnös természet cselekedetei a Szent Szellem gyümölcsének szöges ellentettje: „A test cselekedetei azonban nyilvánvalók, mégpedig ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás; irigység, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát.” Az itt bemutatott tulajdonságok mindenkire — különböző mértékben— érvényesek, akik nem ismerik Krisztust, és így nincsenek a Szent Szellem befolyása alatt. A bűnös testünk olyan gyümölcsöt terem, ami a mi természetünkből fakad, a Szent Szellem pedig olyan gyümölcsöt terem, ami az ő természetét tükrözi.

A keresztyén élet a Krisztustól kapott új természetünk harca a bűnös testtel (2 Korinthus 5:17). Bukott emberi lényként még mindig olyan testbe vagyunk bezárva, amely bűnös dolgokat kíván (Róma 7:14–25). Keresztyénként a Szent Szellem bennünk termi gyümölcsét, és rendelkezésünkre áll az ő ereje, hogy az által győzzük le a bűnös természet cselekedeteit (2 Korinthus 5:17; Filippi 4:13). A keresztyén hívő soha nem fog teljesen győzedelmeskedni a Szent Szellem gyümölcsének bemutatásában. Ugyanakkor a keresztyén élet egyik fő célja az, hogy fokozatosan egyre nagyobb teret engedjünk a Szent Szellemnek gyümölcse megtermésében bennünk, engedjük, hogy legyőzze bűnös vágyainkat. Isten azt akarja, hogy életünk a Szellem gyümölcsét mutassa be, ez pedig lehetséges — a Szent Szellem segítségével!

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a Szent Szellem gyümölcse?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries