settings icon
share icon
Kérdés

Milyen esetekben jogos barátnőnkkel vagy barátunkkal szakítani?

Válasz


Függetlenül attól, hogy mi történt és hogy milyen (sértő) szavak hangzottak el, ez egy nehezen megválaszolható kérdés. Az első, amit érdemes emlékezetünkbe idézni, nem más mint az Úr Jézus Krisztus felelete, melyet Péter apostol megbocsátásra irányuló kérdésére adott válaszul: „Ekkor hozzámenvén Péter, monda: Uram, hányszor lehet az én atyámfiának ellenem vétkezni, és néki megbocsátanom? Még hétszer is? Monda néki Jézus: Nem mondom néked, hogy még hétszer is, hanem még hetvenhétszer is" (Máté 18:21-22). Mikor a kapcsolatot illető jövőbeli lépéseinket fontolgatjuk, akkor az első, amit szükséges megtennünk, az maga a megbocsátás.

A randevúkra általában úgy is gondolhatunk, mint a házasság előszobájára, mint annak egyik gyakorlópróbájára. Ez persze nem azt jelenti, hogy az első randevúalannyal már meg is kell házasodnunk, mint ahogy azt sem, hogy a kizárólag a házasságra fenntartott nemi kapcsolatot is „gyakoroljuk" vele. A fenti „szakítópróbák" esetén érdemes mindenképpen megbocsátanunk és békés együttmaradásra törekednünk, kivéve ha körültekintő, türelmes és alázatos imánk válaszául azt kapjuk Istentől, hogy lépjünk ki a kapcsolatból. Érvényesítsük gyakorlatban is a kapcsolat rendezésének elvi törekvéseit, éppúgy mint ahogyan ezt a házasságban is tennénk. Ez sokkal érettebb válasz, mintsem elmenekülni a kapcsolatból.

Vannak azonban olyan dolgok, melyek nagyon is okot adnak annak valós mérlegelésére, hogy szakítsunk barátunkkal ill. barátnőnkkel, vagy sem. Isten Szent Lelke azt mondja Pál apostolon keresztül a Korinthusbeliekhez írt első levél 5:9-11 igerészében, hogy „Azt írtam néktek ama levelemben, hogy paráznákkal ne társalkodjatok. De nem általában e világ paráznáival, vagy csalóival, vagy ragadozóival, vagy bálványimádóival; mert hiszen így ki kellene e világból mennetek. Most azért azt írom néktek, hogy ne társalkodjatok azzal, ha valaki atyafi létére parázna, vagy csaló, vagy bálványimádó, vagy szidalmazó, vagy részeges, vagy ragadozó. Az ilyennel még együtt se egyetek." Ha a barátod vagy barátnőd tudatosan viszi véghez ezeket a dolgokat, és semmi hajlandóságot nem mutat arra, hogy elhagyja őket, akkor Pál apostolon keresztül tevékenykedő és szóló Szent Lélek szerint fel kell hagyni a kapcsolattal. Az olyan embertársaink, akiknek életét erkölcstelenség, önzőség és bálványimádás jellemzi, nem alkalmas házastársnak sem.

A körülmények élethelyzetről élethelyzete eltérőek lehetnek, így nincs egy kaptafára szabott „helyes" felelet vagy tanács. A Szentírásból világosan érthető, hogy Isten azt szeretné tőlünk, hogy minden lehetséges helyzetben megbocsátóak legyünk. Azt viszont, hogy miképp oldjuk meg a kapcsolatban jelentkező problémákat, vagy hogy kilépjünk-e az adott kapcsolatból, csak úgy tudhatjuk meg, ha bölcsességért, lényeglátásért, és együttérzésért imádkozunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen esetekben jogos barátnőnkkel vagy barátunkkal szakítani?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries