settings icon
share icon
Kérdés

Bűnnek számít spermadonorrá válni, vagy petesejtet adományozni? Bűnnek számít sperma- vagy petesejtdonor segítségét igénybe venni?

Válasz


Ezekre a kérdésekre meglehetősen nehéz válaszolni. Néhányan azt mondanák, hogy a petesejt megtermékenyítésére adományozott sperma felhasználása – vagy a saját petesejtünk azon célból történő felajánlása, hogy valaki más teherbe eshessen – helytelen, mert az voltaképp nem más, mint Isten akaratának a megkerülése. Ha Istennek az volna az akarata, hogy az érintett személynek gyermeke szülessen, akkor a férje spermáján kívül nem lenne szüksége más valaki spermájára – gondolhatják egyesek. Ha azonban ezt az érvelést a végletekig sarkítanánk, akkor arra jutnánk, hogy tulajdonképpen az is Isten akarata, hogy egy vakbélgyulladásban szenvedő ember meghaljon, hiszen az életmentő beavatkozás végrehajtása szintén “Isten akaratát igyekezne megkerülni”. Ez az érvelés ugyanakkor szembetűnően hibás, hiszen a különféle orvosi beavatkozások önmagukban nem minősülnek bűnnek.

Mégis különbség van aközött, hogy egy veszélyben lévő életet mentünk meg (lásd vakbélműtét elvégzése), vagy pedig orvosi beavatkozásokkal kéretlenül is Isten kontár-segédjévé szegődünk, hogy így mozdítsuk előre egy új élet létrehozását. Óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy tudományos előrelépés mely foka számít még Istent tisztelő mértékűnek (1.Korinthusbeliekhez 6:19-20; 10:31)? Isten vajon tényleg azt szeretné, hogy gyermekei a rendelkezésükre álló minden technológiát foganatosítsák? Ezen “kétes fényű” területeket illetően a Jézusban hívő embernek (felülről való) bölcsességre van szüksége. Persze jól teszi, ha részletes információkat gyűjt, és alaposan tanulmányozza a sperma/petesejt adományozásával-, vagy az adományozott sperma/petesejt fogadásával kapcsolatos eljárásokat. Bölcsen cselekszik, ha különböző orvosokkal és más hívőkkel is konzultál, mindenekelőtt azonban mégis imádságban kell kérje a választ.

Az élet megteremtése végső soron azonban még mindig Isten kezében van (Zsoltárok 139:13-16; Efézusbeliekhez 2:10; Zsoltárok 110:3). A tudomány persze segíthet a teherbe esésnél, de nem maga a technológia az élet forrása, így Isten – szuverén akaratának megfelelően – bármelyik terhességet megadhatja vagy megakadályozhatja. Ugyanakkor azt is érdemes észben tartani, hogy Isten hosszútűrésében még a bűnnek is teret enged, holott azt soha nem tartja helyesnek. A kérdés tehát továbbra is nyitott: bűn-e spermát/petesejtet adományozni, vagy adományozott spermát/petesejtet fogadni? A spermaadományozást illetően van néhány olyan fontos kérdés, melyek mérlegelése segítségünkre lehet abban, hogy megalapozott, Istent tisztelő döntést hozhassunk. Az első két kérdés ahhoz a férfihoz szól, akik sperma donációt fontolgat:

Először is azt érdemes felmérni, hogy az adományozott sperma ismeretlen anyák között kerül-e szétosztásra? Amennyiben igen, akkor voltaképp azt sem lehet tudni, hogy gyermeked szerető otthonban fog-e felnőni, hogy az Úr megismerésére nevelik-e, vagy hogy adott esetben egy szétszakadt családban, kétlaki életet folytatva fog-e felcseperedni. Valóban az Úr tiszteletére válna az, ha hozzájárulnál egy (szellemileg) abuzáló családi helyzet kialakulásához? Ha megvan az esélye, hogy a gyermeked nem egy istenfélő otthonban fog felnőni, és ennek a puszta elképzelése is békétlenséget kelt benned, miközben imádkozol a helyzet felett, akkor valószínű, hogy az Úr nem akarja, hogy spermadonor legyél.

Másodszor azt kell jól átgondolni, hogy a gyermekre, akinek a létrehozásában e módon segítkezel, milyen hatással lesz az adományozásod ténye? Ha nem te magad fogod felnevelni a gyermeket, akkor ő évekig küzdhet olyan kérdésekkel, mint hogy te vajon miért csak egy “bevételi forrásként” tekintettél az ő születésére, vagy hogy miért nem akartál soha az élete részesévé válni. Ez olyannyira valós jelenség, hogy léteznek online blogok a biológiai apjukat (ez esetben a “spermadonort”) kereső utódok számára, akik ezen kapcsolatfelvétel által próbálnak megbékélni nem éppen szokványos örökségükkel.

A következő mérlegelendő kérdés ahhoz a hívő házas asszonyhoz és férjéhez szól, akik azt fontolgatják, hogy adományozott spermát használnak a foganáshoz: átgondoltátok már, hogy milyen etikai és erkölcsi vonatkozásai vannak annak, hogy egy másik férfi spermáját ültetitek be a méhbe? Isten a házasságot egy férfi és egy nő egységének tervezte, hogy ketten váljanak “egy testté” (1.Mózes 2:24).

A petesejtadományozást fontolgató nőkre a gyermekeik felnövekedésének körülményével (milyen otthonban, milyen szülők mellett stb.) és érzelmi jólétével kapcsolatos kérdések ugyanúgy vonatkoznak, mint a férfiakra. Tisztázatlan lehet az is, hogy ténylegesen hogyan fogják felhasználni a petesejteket. Valóban egy meddő párt segítesz abban, hogy gyermekük születhessen, vagy az embrionális őssejtkutatást támogatod tudtodon kívül?

Végül pedig álljanak itt azok a kérdések, amelyeken minden félnek érdemes elgondolkodnia: a spermabankból származó spermiumot egynél több petesejt megtermékenyítésére is felhasználják majd (mint mondjuk az in vitro megtermékenyítés során – kapcsolódó cikkünket az oldalon találod)? Az összes adományozott petesejtet megtermékenyítik? Ha igen, akkor értelemszerűen több zigóta/embrió jön létre, ezek közül pedig néhányat később elpusztíthatnak, ha az egyik beültetett petesejtet már befogadta a méh, és ezzel a többire nincs szükség. Más “felesleges”-nek ítélt embriókat lefagyaszthatnak, csupán hogy jó eséllyel soha ne is ültessék be őket. Ha egyetértesz azzal, hogy az abortusz helytelen, akkor valószínűleg azzal is egyetértesz, hogy az embriókkal való effajta bánásmód sem helyes.

Hívő emberként imádkoznod kell, olvasnod kell Isten Igéjét, és az Úr egyértelmű válaszára kell várnod (Apostolok Cselekedetei 17:11; 2.Timótheushoz 2:15; Kolossébeliekhez 1:9-10). Ez a döntésed ugyanis sok más embert is érint, és más emberi lények potenciális életére (vagy akár halálára) is kihat.

EnglishVissza a magyar oldalra

Bűnnek számít spermadonorrá válni, vagy petesejtet adományozni? Bűnnek számít sperma- vagy petesejtdonor segítségét igénybe venni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries