settings icon
share icon
Kérdés

Mit értünk a bibliai értelemben vett sorsvetés alatt?

Válasz


A kisorsolást, a sorshúzást, azaz a Károli fordítás szerinti sorsvetést, kereken 70-szer említi az Ószövetség, míg az Újszövetségben hétszer szerepel ez a kifejezés (Jakab király-Biblia). A sorsvetés pontos eszközeiről és menetéről szinte semmi sem ismert. Lehet, hogy lapos kövecskéket-, állati csontokat-, eltérő hosszúságú szalmaszálakat-, cserépedényeket-, vagy valamiféle kockát használtak. Az eszközök pontos mibenléte azonban a történelem homályába vész. Valószinűleg a mai „fej vagy írás"-hoz hasonló sorsolásról lehetett szó.

Sorsvetésről legtöbbször Józsué, a Nún fiának, könyvében olvasunk. Az ő vezetése alatt történt ugyanis az Ígéret földjének meghódítása, és Izráel törzsei közötti felosztása (Józsué 14.-21. fejezet). Isten a Számok könyvében (Mózes negyedik könyve) többször is sorsvetésre szólította fel az izraelitákat (4.Mózes 26:55; 33:54; 34:13; 36:2), vagyis több helyzetben is sorsvetés által érvényesítette akaratát népe életében (Józsué 18:6-10; 1.Krónikák 24:5,31). A templomi szolgálat számos tisztségét és feladatát sorsvetés által határozták meg (1.Krónikák 24:5, 31; 25:8-9; 26:13-14). A Jónást szállító hajó matrózai is sorsvetés által jöttek rá, hogy a hajó melyik utasa szabadította rájuk a veszedelmet, amibe belesodródtak (Jónás 1:7). A megmaradt tizenegy apostol szintén sorsot vetett, hogy megállapítsa, ki álljon az önnön keze által elpusztult Iskáriótes Júdás helyére (Apostolok 1:26). Mikor aztán az emberek idővel már pénzt kezdtek feltenni az eredményre, akkor a sorsvetés puszta szórakozássá vált. Ez abban a bibliai beszámolóban is tettenérhető, melyben a római katonák sorsot vetettek Jézus Krisztus köntösére (Máté 27:35).

Az Újszövetségben sehol sem találunk arra vonatkozó felhívást, hogy a keresztény hívők, döntéseiket megkönnyebbítendő, sorsot vessenek. Mivel Isten teljes Igéje birtokában vagyunk, és Isten Szent Lelke személyesen igazgatja lépéseinket, nincs már semmi okunk arra, hogy ilyen eszközökön keresztül jussunk döntésre. Az Ige, a Lélek, valamint az Úr Jézus Krisztus nevében elmondott ima tökéletesen elegendő Isten életünkre vonatkozó akaratának kiderítéséhez. Nem kell tehát már sem kártyákra, kockákra, vagy kétarcú érmékre hagyatkoznunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit értünk a bibliai értelemben vett sorsvetés alatt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries