settings icon
share icon
Kérdés

Miért van olyan sok különböző vallás? Minden vallás elvezet Istenhez?

Válasz


A vallások sokfélesége és az állítás, miszerint minden vallás elvezet Istenhez, nyilvánvalóan sokakat megzavar, akik őszintén szeretnék megismerni az igazságot Istenről. Némelyek arra a következtetésre jutnak, hogy soha nem ismerhető meg a teljes igazság, vagy magukévá teszik az univerzalista álláspontot (hogy ti. minden vallás elvezet Istenhez). Természetesen a szkeptikusok is hivatkoznak a sok különböző vallás létezésére annak igazolásaképpen, hogy Istent nem lehet megismerni, vagy Isten nem is létezik.

A Róma 1:19-21-ben megtaláljuk a bibliai magyarázatot arra, hogy miért van annyiféle vallás. Isten igazsága minden ember számára látható és megismerhető, éspedig azért, mert Isten így akarta. Ám az emberek többsége ahelyett, hogy elfogadná az igazságot Istentől, és alárendelné neki az életét, saját utakat keres, amelyek azonban nem Isten megismerésére, hanem hiábavaló gondolkozásra vezetik el őket. Ezért van tehát olyan „sokféle vallás”.

Sokan nem akarnak hinni egy olyan Istenben, aki igazságosságot és erkölcsös életet vár tőlük, így inkább kitalálnak maguknak helyette egy másikat, aki nem támaszt ilyen követelményeket velük szemben. Mások egy olyan Istenben nem akarnak hinni, aki szerint az ember nem érdemelheti ki, hogy a mennybe jusson, kitalálnak hát egy Istent, aki akkor fogadja be az embereket a mennybe, ha bizonyos lépéseket végigjártak, bizonyos szabályokat betartottak és/vagy bizonyos törvényeknek engedelmeskedtek, vagy legalábbis legjobb tudásuk szerint erre törekedtek. Megint mások nem kíváncsiak egy olyan Istenre, aki szuverén és teljhatalmú, elképzelnek hát egy másikat, aki inkább egyfajta misztikus erő, mintsem személyes és szuverén úr.

A sok különböző vallás létezése nem érv sem Isten létezésével, sem az Istennel kapcsolatos igazság megismerhetőségével szemben, hanem csupán annak a bizonyítéka, hogy az emberiség elutasította az egyetlen igaz Istent, és ki-ki olyan isten(ek)re cserélte, aki(k) jobban megfelel(nek) az elképzeléseinek. Ez azonban roppant veszélyes vállalkozás. A vágy, hogy újraalkossuk Istent a saját képünkre, bűnös természetünkből ered – abból a természetből, amely előbb-utóbb „pusztulást arat” majd (Gal 6:7-8).

Igaz-e tehát az, hogy minden vallás elvezet Istenhez? Bizonyos értelemben igen. Mindegyikük elvezet Isten ítélőszéke elé, de csak egy vallás – a kereszténység – vezet tovább a megbocsátásra és az örök életre. Bármilyen vallást követ is az ember, halála után úgyis találkozni fog Istennel (Zsid 9:27). Minden vallás elvezet Istenhez, de csak egy vallás révén találhat az ember elfogadásra Istennél, mert csakis a Jézus Krisztusba vetett hit által megváltottak járulhatnak bizalommal a királyi széke elé. Nagyon fontos, hogy elfogadjuk-e az Istennel kapcsolatos igazságot, és ennek igen egyszerű az oka: az örökkévalóság borzasztóan hosszú ahhoz, hogy rossz helyen töltsük! Ezért olyan sarkalatos kérdés, hogy helyesen gondolkozzunk Istenről.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért van olyan sok különböző vallás? Minden vallás elvezet Istenhez?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries