settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent az „ex nihilo" teremtés kifejezése?

Válasz


Az „ex nihilo" egy latin kifejezés, mely annyit jelent: a semmiből. Az ex nihilo teremtés kifejezése arra utal, hogy Isten az egész mindenséget a semmiből teremtette meg. „Kezdetben teremté Isten az eget és a földet" (1.Mózes 1:1). Ezt megelőzően nem létezett semmi. Isten nem – már meglévő – építőkockákból rakta össze az univerzumot, hanem teljesen újonnan teremtett mindent.

A Szentírás sehol sem állítja szó szerint, hogy Isten mindent a semmiből kreált, azonban ez értelmileg benne foglaltatik a fentihez és a következőhöz hasonló igerészekben. A Zsidókhoz írt levél 11:3 igehelyét így olvassuk: „Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy a mi látható, a láthatatlanból állott elő." Bibliatudósok egybehangzó véleménye szerint a világmindenség Isten Szavára, az Ő parancsára, állt elő, vagyis hogy nem előzőleg is létező anyagból és energiából lett mintegy újonnan összegyúrva.

Mi emberek nagyon kreatívak tudunk lenni, azonban kiindulásként mindig szükségünk van valamire, amiből, amire és amivel építhetünk. Isten teremtése nem szorul ilyen korlátok közé. Emberi értelmünk mentén ezt igen nehezen tudjuk csak megragadni, függetlenül attól, hogy milyen pallérozott fogalmaink vannak-, vagy éppen nincsenek, alapvető fizikai jelenségekről. Az energiamegmaradás törvénye kimondja, hogy anyagot nem lehet a semmiből előállítani, és azt nem is lehet teljességgel semmissé tenni. Az anyag különböző halmazállapotait meg lehet változtatni, a periódusos rendszer egyes elemeit különböző folyamatok következtében vegyületté lehet kombinálni. Magát az anyagot azonban képtelenség a semmiből létrehozni, mint ahogy teljességgel elpusztítani sem lehet. Így tehát az, hogy Isten a semmiből teremtett mindent, ellentmond az érzékszerveink (az agyunk is ide sorolandó) által észlelt „természetes" valóságunknak. Isten azonban nem a mi „természetesnek megélt" dimenziónkban lakozik, hanem Ő természetfeletti.

Az „ex nihilo" teremtés arra a természetfeletti eseményre utal, ami egyben az univerzum kezdetét is jelöli. Ez volt az a momentum, mikor Isten a semmiből teremtett valamit.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent az „ex nihilo" teremtés kifejezése?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries