settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan segíthetek annak, aki öngyilkos késztetésekkel küszködik?

Válasz


Az öngyilkossággal való fenyegetőzés igencsak rémisztő, és érdemes komolyan venni. Az ilyen fenyegetés azonban sokszor csupán egy segélykiáltás (amitől persze nem kevésbé komoly a dolog). Az öngyilkossági késztetésekkel küzdő emberek annyira zaklatottak lehetnek, hogy el sem tudják képzelni, hogy az életük valaha is jobbra fordulhat, és egyszerűen csak azt akarják, hogy a szenvedésük véget érjen. Számukra az öngyilkosság tűnhet az egyetlen alternatívának, annak említése viszont gyakran csak egy kétségbeesett kísérlet arra, hogy felhívják magukra egy olyasvalaki figyelmét, aki talán képes lenne megszüntetni fájdalmuk.

Az öngyilkosság bűn – minden azt fontolgató személy érdemes ezt homlokterében tartsa (Máté 5:21-22). Az ember Isten teremtménye, Isten teremtményét pedig egyikünknek sincs joga megölni, még akkor sem, ha mi magunk csinálunk önmagunkból áldozatot. Az öngyilkosság azt vágja Isten arcába, hogy voltaképp nem is tudja, mit csinál, és nem érti, milyen nehéz az élet. A 139. zsoltár 16. igeverse azt mondja, hogy “...könyvedben ezek mind be voltak írva: a napok is, a melyeken formáltatni fognak; holott egy sem volt még meg közülök.” Életünk hosszát tehát Isten határozza meg, nem mi. Mielőtt segíthetnénk egy öngyilkos késztetésekkel küzdő emberársunknak, pontosan értenünk kell, hogy az öngyilkosság miért nem lehet sosem jó megoldás.

Ha egy barátunk vagy családtagunk arra tesz utalást, hogy az öngyilkosságot fontolgatja, sarkalljuk arra, hogy forduljon orvoshoz. Az öngyilkossági gondolatok hátterében nem ritkán depresszió, vagy egyéb fiziológiai problémák állnak. A helyes orvosi kezelés enyhíthet az öngyilkossági késztetéseken, az illető pedig visszatérhet az egészséges gondolkodáshoz. Az öngyilkosságra hajló személyt az orvos kellő diagnózis és kezelés céljából mentálhigiénés szakemberhez irányíthatja. A gyógyszeres kezelés és a beszéd-terápia már sok embernek segített abban, hogy elhagyja az öngyilkossági gondolatokat, és sikeresen visszatérjen az életébe. Egy aggódó barát vagy családtag éberen figyelemmel kell kísérje az öngyilkosságra hajlamos személyt, hogy így megbizonyosodhasson arról, vajon tartja-e magát az orvosi javaslatokhoz. Az öngyilkosságra hajlamos személyek azonban gyakran nem törődnek eléggé a saját életükkel ahhoz, hogy segítséget kérjenek, ezért sokszor a szerető barátok és családtagok kell közbelépjenek, valamint nekik kell gondoskodniuk arról is, hogy igénybe is vegye a rendelkezésre álló segítséget.

Ha a fizikai és mentális egészség helyreállításával már foglalkoztunk, akkor leginkább azzal segíthetünk az öngyilkos személynek, hogy a szellemi állapotával is törődünk. Ha az illető nem vallja magát Krisztus követőjének, akkor kétségbeesése jó eséllyel a reményvesztettségre vagy az életcél hiányára vezethető vissza. A keresztény ember élhet annak lehetőségével, hogy az öngyilkos késztetésekkel küzdő embertársának bizonyságot tegyen Krisztusról. Amikor az illető felismeri, hogy életének igenis van értelme, valamint hogy jövője Isten kezében van, eltűnhet belőle az a késztetés, hogy az életének véget akarjon vetni. Ha a keresztény hívő bizonytalan azt illetően, hogy hogyan ossza meg hitét, sok segítség áll rendelkezésre. Olvassa el az öngyilkosságra hajló személlyel a kereszténnyé válásról vagy az üdvözülésről szóló cikkeinket.

Az is megesik, hogy az öngyilkos késztetésekkel küzdő személy maga is keresztény, aki olyan kétségbeesett állapotba került, hogy Isten igaz ígéretei távoli tündérmesének tűnnek számára. Az ilyen személynek szintén szüksége van orvosi és mentálhigiénés kivizsgálásra, valamint egy gondoskodó barát vagy egy szerette jelenlétére. Annak ellenére, hogy tudatában vagyunk annak, hogy amit az öngyilkosságra hajló barátunk fontolgat bűn, ez sem annak az ideje, hogy pálcát törjünk felette. Az embertársunk által átélt fájdalom és a depresszió mélységét valójában senki sem érezheti át teljesen: “A szív tudja az ő lelke keserűségét...” (Példabeszédek 14:10). Az olyan üres közhelyek, mint a “fel a fejjel!”, vagy a “nem is olyan rossz a helyzet”, cseppet sem segítenek. Az öngyilkos késztetésekkel küzdő keresztény sokszor nagyon is tudatában van annak, hogy mennyire rossz dolgot kíván, ami kétségbeesését csak tovább fokozza.

Segíthet, ha együttérzünk az érintett illetővel, ezzel is jelezve, hogy akkor sincs egyedül, ha most épp nagyon cserben hagyva érzi magát. Emlékeztessük arra, hogy a természet körforgásához hasonlóan életének is vannak sötét évszakai, borús napjai, de ez a rossz állapot nem maradandó. E hideg, árnyékos völgy után egy új, napos csúcs következik, de ahhoz előbb át kell vergődjön ezen. Vezessük őt a Zsoltárok könyvéhez, amelyek az emberi érzelmek minden mélységét kifejezésre juttatja. Olvassuk együtt az Igét vele, ha maga már túlságosan elkeseredett ahhoz, hogy egyedül álljon neki. Többek között a 6. zsoltár, valamint a 42:11 és a 22:1-2 igerészek – melyeket maga Jézus is idézett a kereszten – szívünk minden gyötrelmét segítenek szavakba önteni. Emlékeztessük őt arra is, hogy Jézus pontosan tudja, milyen érzés ez a kétségbeesés, hiszen Ő már helyettünk is átment ezen (Máté 26:38). Az öngyilkos késztetéseket érző hívő nem okoz Istennek csalódást azzal, hogy rosszul érzi magát – minden ilyen kárhoztató gondolat az ellenségtől, nem pedig Istentől származik (Rómabeliekhez 8:1). Segítsünk neki felidézni, hogy a kétségbeesés egy olyan hamis jövő képét festi fel előttünk, amelyben Isten nem is szerepel, holott Ő a szavát adta, hogy soha nem hagy el minket (Zsidókhoz 13:5).

Ugyanakkor azt is szem előtt kell tartsuk, hogy függetlenül attól, hogy az öngyilkos hajlamú embertársunk végül milyen döntést hoz, azért mi személyesen nem vagyunk felelősek. Amikor egy szeretett személy öngyilkosságot követ el, akkor a család és a barátok a legtöbb esetben magukat hibáztatják. Ez csak tovább mélyíti a gyászt, holott a mások, vagy önmagunk hibáztatása egyaránt helytelen. A hozzátartozók talán mindent megpróbáltak, ami csak eszükbe jutott, a végső döntés azonban mégsem az övék. Ha valaki szilárdan elhatározza, hogy véget vet az életének, akkor tulajdonképpen senki sem mondhat vagy tehet semmit annak érdekében, hogy ebben megakadályozza. A saját tetteinkért egyen-egyenként mi vagyunk felelősek. Mások döntéseiért Isten nem von minket felelősségre. A hamis bűntudat pont az ördög eszköze, hogy általa meglopjon minket, és így elvegye az örömünket, jövőnket.

Ha egyik szeretted öngyilkosságot fontolgat, kérjük, keress segítséget. Menj el a helyi kórházba, vonj be egy másik barátot vagy családtagot, fordulj egy tanácsadóhoz, egy lelkészhez, vagy egy orvoshoz. A nap 24 órájában tárcsázhatod az ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot, a 137-00-ás szám pedig 17-21 óra között fogadja a hívásokat. Az alábbi két weboldal a fenti két lelkisegély-szolgálathoz tartozik: https://www.sos116-123.hu/, http://www.ifjusagi-lelkisegely.hu/.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan segíthetek annak, aki öngyilkos késztetésekkel küszködik?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries