settings icon
share icon
Kérdés

Mire vonatkozik a segítés lelki ajándéka?

Válasz


A segítés lelki ajándéka a Bibliában található, lelki ajándékra vonatkozó listák egyikében szerepel. Az 1Korinthus 12:28-ban gyámolításnak fordított görög szó csak ezen a helyen fordul elő az Újszövetségben, ezért a segítés ajándékának jelentése kissé homályos. A gyámolításnak fordított szó jelentése: enyhít, segítséget nyújt, részt vesz, támogat. Akik ezzel az ajándékkal rendelkeznek, együttérzően és könyörülettel telve nyújtanak segítséget a többi gyülekezeti tagnak. Ez az ajándék széles körben alkalmazható, kezdve azzal, hogy hétköznapi teendőkkel segítünk valakinek egészen addig, hogy a gyülekezet dolgainak adminisztrációját végezzük.

A segítés/gyámolítás a Krisztus testében sok formát ölthet. Néhányan úgy tekintenek a segítés ajándékára, mint amely által az illető még a leghétköznapibb és legkellemetlenebb feladatokban is alázatos és kegyes lelkülettel kész „segítő jobbot" nyújtani. Segítők azok, akik rendszeresen önként jelentkeznek a gyülekezet épülete és környéke körüli munkák elvégzésére, gyakran ismeretlenségbe burkolva. Mások abban látják a segítségnyújtást, ha az időseknek, özvegyeknek vagy családoknak segítenek a napi feladataik ellátásában, ott segítvén, ahol épp szükség van. Ezek a segítők a szolgálat ajándékának a tágabb értelmében járnak el, támogatván és gyámolítván a Krisztus testét.

De talán mélyebb értelme is van a gyámolítás lelki ajándékának. Mivel ez a Szentlélek egyik ajándéka, melyek mindegyike a Krisztus testének építésére adatott, a segítés ajándékának lelki vonatkozása talán fontosabb, mint a gyakorlati vonatkozása. Azok, akik a gyámolítás lelki ajándékával vannak megáldva, azzal az egyedi képességgel rendelkeznek, hogy észreveszik azokat, akik kétségekkel, félelmekkel és más lelki harcokkal küzdenek. Kedves szavakkal, megértően és együttérzően fordulnak a lelki szükséget szenvedőkhöz, és egyedi módon meggyőzően és szeretetteljesen tudják átadni a Szentírás igazságait. A lelkileg gyengékhez és megfáradtakhoz intézett szavaik olyanok, mint „aranyalma ezüst tányéron" (Példabeszédek 25:11). Ezeknek a segítőkész keresztyéneknek a vidáman és meggyőződéssel mondott szavai csillapítani tudják a meggyötört szív szorongásait.

Dicsőség Istennek, amiért ilyen jól ismer minket. Tudja, milyen szükségletekkel és kihívásokkal nézünk szembe, és a segítés ajándékával áld meg konkrét személyeket, akik kegyelemmel, irgalommal és szeretettel szegődnek mellénk. Az által, hogy segítenek cipelni egy rakás olyan terhet, amelyet nem tudunk és nem is kellene egyedül cipelnünk, ezek a drága szentek fel tudják emelni a lelket.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mire vonatkozik a segítés lelki ajándéka?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries