settings icon
share icon
Kérdés

Az ördög valójában egy személy vagy csak egy erő, netalán a gonoszság megtestesítője?

Válasz


Annak ellenére, hogy sok embert meggyőzött arról, hogy valójában nem is létezik, Sátán kétségkívül egy létező személy, aki nem más mint minden hitetlenség és az összes erkölcsi és szellemi gonoszság forrása világunkban. A Biblia számos néven említi úgy mint Sátán (jelentése „vádló" —Jób 1:6; Rómabeliekhez 16:20), az ördög ("rágalmazó"—Máté 4:1; 1 Péter 5:8), Lucifer (Ézsaiás 14:12), a kígyó (2 Korintusbeliekhez 11:3; Jelenések 12:9), és más egyéb néven is.

Azt, hogy Sátán egy személyes létező maga Jézus Krisztus igazolta be, hiszen Ő is személyként tekintett rá. Jézus sokszor hivatkozott név szerint rá ( Lukács 10:18; Máté 4:10) és „e világ fejedelmének" nevezte (János 12:31; 14:30; 16:11).

Pál apostol hasonlóan „e világ Istenének" hívta Sátánt (2 Korintusbeliekhez 4:4) és a „levegőbeli hatalmasság fejedelmének" is nevezi (Efézusbeliekhez 2:2). János apostol azt állítja, hogy „az egész világ a gonoszságban vesztegel" (1.János 5:19b) és Sátán „az egész föld kerekségét elhiteti (Jelenések 12:9). Ez kicsit sem hangzik úgy, mint egy személytelen erő leírása, vagy mint a gonoszság puszta megszemélyesítője.

A Szentírás azt tanítja, hogy mielőtt Isten az embert és a világot teremtette volna angyalok seregeinek megszámlálhatatlan sokaságát alkotta (Zsidókhoz 12:22). A szellemi lények ezen mennyei seregének tagjai hatalmas erővel és intelligenciával bírnak. Ezen lények legmagasabbjai a kérubok, akik Isten trónjának közvetlen szolgálói. A „felkent oltalmazó kérub", aki tökéletes volt bölcsességében és szépségében (Ezékiel 28:14) eredetileg maga Sátán volt.

Isten nem gonosz lénynek teremtette Sátánt. Angyalok azonban, akárcsak az emberek, szabad szellemekként lettek megalkotva, nem pedig akarattal nem rendelkező, értelmet nélkülöző gépekként. Tehát ha szabad akaratukból úgy döntöttek, képesek voltak Isten akaratát visszautasítani és lázadni tekintélye ellen.

Mind az emberekben, mind az angyalokban, az alapvető bűn a hitetlenség és a büszkeség párosa. Sátán ezt mondta szívében „Az égbe megyek fel, az Isten csillagai fölé helyezem ülőszékemet . . . és hasonló leszek a Magasságoshoz" (Ézsaiás 14:13-14). Itt ismét nyilvánvalóvá válik, hogy ezek nem egy személytelen erő tettei és indítékai.

Jézus Krisztus is beszélt Sátán egyes jellemvonásáról. Krisztus azt mondta, hogy Sátán „emberölő volt kezdettől fogva, és nem állott meg az igazságban, mert nincsen ő benne igazság. Mikor hazugságot szól, a sajátjából szól; mert hazug és hazugság atyja (János 8:44).

Döntő jelentőségű, hogy a keresztények felismerjék Sátán létezésének valóságát és hogy megértsék, hogy ordító oroszlán módjára jár körbe, keresvén hogy kit nyelhet el (1.Péter 5:8). Lehetetlen, hogy saját erőnkből győzzük le a kísértést és a bűnt, azonban a Szentírás megmondja hogyan váljunk erőssé. Fel kell vennünk Isten minden fegyverét, a hitnek a pajzsát, és az igazság mellvasát, hogy ellenállhassunk a gonosz minden tüzes nyilának (Efézusbeliekhez 6:13).

EnglishVissza a magyar oldalra

Az ördög valójában egy személy vagy csak egy erő, netalán a gonoszság megtestesítője?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries