settings icon
share icon
Kérdés

Képes a sátán olvasni a gondolatainkban, ismeri a gondolatainkat?

Válasz


Először is, fontos megjegyeznünk, hogy Sátán nem mindenütt jelenvaló, azaz nem lehet egyszerre több helyen. Csak Isten van mindenütt jelen, és csak Isten tud mindent, míg a sátán csak démonjai seregére hagyatkozhat, hogy tegyék, amit mond.

Képes a sátán és démonjai olvasni a gondolatainkban? Nem. Az 1Királyok 8:39 szerint egyedül Isten ismeri az emberi szívet. Senki más nem rendelkezik ezzel a képességgel. Isten már azelőtt tudja, hogy mit fogunk mondani, mielőtt kimondanánk, még mialatt a gondolat csak formálódik bennünk (Zsoltárok 139:4). Mivel Jézus a testet öltött Isten, ezért Ő is rendelkezett azzal az isteni tulajdonsággal, amely által ismerhette az ember gondolatait: „...magától [is] tudta, mi volt az emberben" (János 2:25, vö. Máté 9:4, János 6:64).

A Biblia igenis azt tanítja, hogy a sátánnak nagy ereje van. Valószínűleg ő volt a legnagyobb a bukott angyalok közt, mivel képes volt meggyőzni az angyalok egyharmadát, hogy vele együtt lázadjanak fel (Jelenések 12:4). Még Sátán bukását követően sem mert még Mihály arkangyal sem szembeszegülni vele az Úr segítsége nélkül (Júdás 1:9). Sátán „a levegő birodalmának fejedelme", az a lélek, „amely most az engedetlenség fiaiban működik" (Efezus 2:2). Hatalma azonban korlátozott, és úgy tűnik, hogy a gondolataink ismerése meghaladja képességeit.

Mindentudásra volna szükség ahhoz, hogy Sátán és démonjai olvasni tudjanak a gondolatainkban, de ez nincs meg bennük. Isten az egyetlen, aki ismeri a gondolatainkat. Sátán és démonai viszont évezredek óta megfigyelték és kísértették az embereket. Az évek során minden bizonnyal megtanultak rólunk egyetmást. Noha nem ismerik a gondolatainkat, elég pontosan fel tudják becsülni, hogy mire gondolhatunk, és megpróbálják ezt előnyükre fordítani. Ezért mondja először, hogy „Engedelmeskedjetek azért az Istennek" (Jakab 4:7a), és aztán parancsolja, hogy „álljatok ellen az ördögnek" (Jakab 4:7b).

EnglishVissza a magyar oldalra

Képes a sátán olvasni a gondolatainkban, ismeri a gondolatainkat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries