settings icon
share icon
Kérdés

A sátánnak van hatalma az időjárás felett?

Válasz


Mivel egyre gyakoribbak a természeti katasztrófák és a szörnyű viharok, sokakban felvetődik a kérdés, hogy ki tartja kézben az időjárást: Isten vagy Sátán? Némelyek arra a leírásra hivatkoznak, mely szerint Sátán „a levegő birodalmának fejedelme" (Efezus 2:2), és „e világ istene" (2Korinthus 4:4), és ezzel azt vélik igazolni, hogy Sátán tartja kézben az időjárást. Ha megvizsgáljuk a Szentírást, kiderül, hogy bármilyen hatása is van a sátánnak és démonjainak az időjárásra, az végső soron Isten szuverén akaratának van alávetve. „Ellenségünket", az ördögöt, komolyan kell vennünk: el kell ismernünk létezését és korlátozott hatalmát a szekuláris világ felett. Ugyanakkor Sátán, egy legyőzött bukott angyal, egy emberfeletti, de nem isteni lény, és végső soron csak annyi hatalma van, amennyit Isten megenged (2Thesszalonika 2:6-11).

Ha Sátán befolyásolhatná az időjárást, az csak Isten engedélyével és korlátozásaival történhetne, ahogy Jób esetében látjuk. Isten megengedte Sátánnak, hogy próbatétel gyanánt nyomorgassa Jóbot, és eszközei közé tartozott „Isten tüze" (valószínűleg villám), amely „[leszállt] az égből, és megégette a juhokat, kecskéket, és a pásztorokat" (Jób 1:16, Egyszerű). Ezt egy „nagy szél" követte (feltehetőleg tornádó), amely elpusztította legidősebb fia otthonát, és megölte Jób gyermekeit (18-19.v.). Még ha az égi tüzet és a tornádót Sátán idézte is elő, végső soron akkor is Isten irányította, felhasználva a maga céljára.
Isten, és nem Sátán, irányítja az időjárást (2Mózes 9:29, Zsoltárok 135:6-7, Jeremiás 10:13).
Isten tartja kézben az eget és az esőt (Zsoltárok 77:16-19).
Isten irányítja a szelet (Márk 4:35-41, Jeremiás 51:16).
Isten tartja fenn az univerzumot (Zsidók 1:3).
Istennek hatalma van a felhők felett (Jób 37:11-12,16).
Istennek hatalma van a villámok felett (Zsoltárok 18:14).
Istennek hatalma van az egész természet felett (Jób 26).

Isten mindent kézben tart, beleértve az időjárást is. Gondviselése révén Isten gondozza és megvédi gyermekeit, ugyanakkor megengedi Sátánnak, a démonoknak és az emberiségnek, hogy bűnös és gonosz tetteiket korlátolt mértékben véghezvigyék. Ugyanezek a lények teljes mértékben felelősök minden emberokozta katasztrófáért és tragédiáért. Tudjuk, hogy amit Isten elrendel, az meglesz (Efezus 1:11, Róma 11:36), ezért láthatatlan keze jelenik meg fájdalmainkban, még akkor is, ha Ő nem tud vétkezni és nem követhet el gonoszságot (Jakab 1:13-17).

A hívő nem szenvedhet értelmetlenül, akár emberek, akár természeti katasztrófák okozzák a szenvedést. Nem mindig tudjuk, hogy miért történnek a gonoszságok vagy természeti katasztrófák, de abban biztosak lehetünk, hogy minden megpróbáltatás és nyomorúság közepette Isten mindent a maga dicsőségére és a mi örök javunkra formál (Róma 8:18-28).

EnglishVissza a magyar oldalra

A sátánnak van hatalma az időjárás felett?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries