settings icon
share icon
Kérdés

A sátánnak még mindig van bejárása a mennybe?

Válasz


Eredetileg Sátán egyike volt Isten szent angyalainak, de fellázadt Isten ellen, és ezért kidobták a mennyből (Lukács 10:18). Ez ítéletének csak az első fázisa volt. Sátán birodalmát a kereszt igázta le (János 12:31-32). Később ezer évre meg lesz kötözve a mélységben (Jelenések 20:1-3), majd örökre a tűznek tavába vettetik (Jelenések 20:10).

Végső ítéletéig Sátán „e világ fejedelme" (János 14:30), de úgy tűnik, hogy korlátozott mértékben a mennyekbe is bejárhat. A Jób 1:6-ban Sátán Isten jelenlétében áll. Hasonló helyzetet találunk a 2Krónikák 18:18-21-ben is, ahol egy „hazug lélek" képében látjuk.

Mivel Isten szent és teljesen bűntelen (Ézsaiás 6:3), és a bűnre rá se tud nézni (Habakuk 1:13), hogyan jelenhet meg Sátán a mennyben? A válasz részét képezi, hogy Isten szuverén módon féken tartja a bűnt. A Jób 1-ben Sátán Isten előtt állt, hogy számot adjon magáról. Isten kezdeményezte és vezette a találkozót, és abszolút kézben tartotta az alkalmat (7.v.). Ennek eredményeként Sátán hatalma korlátozott volt (12.v.), és Isten megdicsőült.

Itt következik még néhány figyelemre méltó dolog: 1. Sátán nem mehet bármikor Isten jelenlétébe. Isten idézi be. 2. A látogatások ideiglenesek. Csak korlátozott ideig tartózkodhat Isten trónja előtt. 3. Egy bűnös lény Isten által elrendelt, rövid jelenléte semmilyen módon nem szennyezi be a menny tisztaságát, hiszen Isten szabályozó hatásköre úgymond karantén alá helyez. 4. Sátánnak csak a végső ítélet bekövetkeztéig van bejárása a mennybe. Az ítélet után Isten új mennyet és földet teremt (Jelenések 21:1), minden könnyet letöröl a szemünkről (4.v.), felfedi az új Jeruzsálemet (10.v.), és teljes bűnmentességet ígér (27.v.).

Amikor azt állítjuk, hogy Isten nem engedi be a bűnt a mennybe, akkor csak annyit mondunk, hogy Isten nem engedheti egyetlen embernek sem, aki még bűneiben él, hogy jelenlétében tartózkodjon. Arra viszont van lehetőség, hogy Isten egy bűnös lénynek megparancsolja, hogy (ideiglenesen) megálljon a jelenlétében, hogy megbízza valamivel (Ézsaiás 6), hogy számon kérje (Jób 1-2), vagy hogy megítélje (Jelenések 20:11-15), anélkül, hogy szentsége csorbát szenvedne.

Isten szentsége végső soron minden bűnt fel fog emészteni. Addig a napig szentsége szabályozza a bűnt, ami azt jelenti, hogy bizonyos alkalmakkor Sátánt rövid időre a jelenlétébe rendeli, hogy számon kérje cselekedeteit.

EnglishVissza a magyar oldalra

A sátánnak még mindig van bejárása a mennybe?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries